Abszolút gyengülés jellemezte a régiós devizák árfolyammozgását kedden, a lefelé mutató irányt külső hatások adták - mondta a Napinak Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizapiaci üzletkötője.

A forint és a térségbeli devizák árfolyamát több tényező együttes hatása gyengíti, amelyben elsősorban a nemzetközi piacokon eluralkodott kockázatkerülést említik elemzők fő okként. Az euró svájci frankkal szemben kedden elért történelmi és a japán jennel szemben elért nyolc és fél éves mélypontját az euróövezeti refinanszírozási program fenntarthatóságának, az adósságtörlesztési nehézségek terjedésével szembeni aggodalmak fokozódásának tulajdonítják a piacon. Ruzsonyi emellett a régiós országok svájci franknak való kitettségét és a romániai eseményeket is kiemelte.

A forint árfolyamának nem tett jót a magyar állami finanszírozás körüli bizonytalanság sem: a Danske Bank például erre hivatkozva ügyfeleinek forint és román lej eladást javasolt. 

A dollárt 234,78 forinton jegyezték 1,2199 dolláros euró árfolyam mellett. Egy  svájci frank késő délután 217,80 forintba került. 

A késő délutáni kereskedésben 100 japán jent 267,40 forinton jegyeztek. A jen is a valaha elért legmagasabb árfolyamánál tartott a forinttal szemben, nap közben 268,33-as szint felett is járt. Korábban tavaly februárban volt hasonló magasságokban a japán deviza: 2009 február 18-án az MNB 264,32 forinton állapította meg a jen hivatalos deviza árfolyamát.

A forint árfolyamának alakulását tekintve devizapiaci kereskedők nem kecsegettek  sok jóval, ugyanis a 290-es euróárfolyamot sem tartják kizártnak az elkövetkezendő pár napban. A svájci frank tekintetében pedig Ruzsonyi szerint a 225 forintos szint sem elképzelhetetlen.