A forinterősödés húzta le a magyar államadósságot

Az államháztartás bruttó adóssága a GDP 79 százalékára süllyedt. A háztartások növelték devizabetéteiket és állampapír-tulajdonukat.
NAPI, portfolio.hu, 2012. július 2. hétfő, 09:31
Fotó: Napi.hu

A pénzügyi számlák adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2012 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -4,8 százalékát érte el - közölte az MNB. A háztartások nettó finanszírozási képessége a GDP 5,3 százaléka volt az elmúlt egy évben. A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a GDP 2,7 százalékát érte el a 2012 első negyedévével záruló egy évben. A külföld nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP -1,5 százalékát tette ki az elmúlt egy évben.

2012 első negyedévével záruló elmúlt egy évben az államháztartás nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP -4,8 százaléka volt (-1348 milliárd forint). 2012 első negyedévében az államháztartás nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP -3,1 százalékát érte el (-202 milliárd forint).

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2012 első negyedévének végén a GDP 79,0 százalékával egyezett meg (22 399 milliárd forint). Az előző negyedévben még csaknem 81 százalékon állt a mutató, aminek a csökkenését láthatóan az is nehezíti, hogy a gazdaságban nincs növekedés. Az adósságot az első negyedévben 300 milliárd forinttal növelte a nettó adósságfelvétel (tranzakció), és 594 milliárd forinttal csökkentette a forint erősödése (átértékelődés).

2012 első negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 257 milliárd forint volt.
A központi kormányzat pénzügyi eszközei közül a hitelek, a tőzsdei részvények, a befektetési jegyek és az egyéb követelések esetében számottevő csökkenés, míg a betétek és az adósságpapírok esetében növekedés figyelhető meg. A kötelezettségek alakulását az állampapírok növekedése és a külföldi hitelek, valamint az egyéb tartozások csökkenése befolyásolta jelentékenyen. A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képességének (69 milliárd forint) alakulása hátterében eszköz oldalon a hitelintézeti betétek növekedése, forrás oldalon pedig a kötvényekben és hitelekben fennálló adósság nagyarányú csökkenése, valamint az egyéb kötelezettségek növekedése áll, a tranzakciók eredményeként. A társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási igénye 15 milliárd forint volt. Eszközeik közül az egyéb követelések, tartozásaik közül a hitelek csökkentek.

A háztartások nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint 2012 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,3 százalékát érte el (1494 milliárd forint). Az első negyedévben a háztartások nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP 5,4 százaléka volt (350 milliárd forint).

2012 első negyedévében a végtörlesztés jelentős hatást gyakorolt a háztartások nettó finanszírozási képességére, valamint pénzügyi eszközeinek és kötelezettségeinek szerkezetére. A háztartások pénzügyi eszközei közül a forintbetétek és a befektetési jegyek számottevően, a forint készpénz, a biztosítástechnikai díjtartalékok és az egyéb követelések kisebb mértékben csökkentek tranzakcióból eredően. Ugyanakkor növekedés volt tapasztalható a devizabetétek és a központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok adataiban. A kötelezettségek tekintetében a devizahitelek kimagasló csökkenése és ezzel egyidejűleg a forinthitelek számottevő növekedése elsődlegesen a végtörlesztés hatásaiból ered.

A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint 2012 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 2,7 százaléka volt (756 milliárd forint). Az első negyedéves finanszírozási képesség a negyedéves GDP 0,5 százalékát érte el (30 milliárd forint). Az első negyedévben a nem pénzügyi vállalatok eszköz oldalon betéteik mellett hiteleiket csökkentették elsősorban, míg tulajdonosi és egyéb követeléseiket számottevően növelték. A kötelezettségek tekintetében a tulajdonosi és egyéb tartozásaik növekedése, valamint hiteleik csökkenése volt a meghatározó.

A külföld nettó finanszírozási képessége (lényegében a nemzetgazdaság finanszírozási képessége fordított előjellel) 2012 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP -1,5 százalékát tette ki (-429 milliárd forint). Az első negyedévben a külföld finanszírozási képessége a negyedéves GDP 0,5 százaléka volt (31 milliárd forint).
A külföldiek a pénzügyi eszközeik közül tulajdonosi követeléseiket növelték, betétjeiket és nyújtott hiteleiket csökkentették. A tartozások közül tranzakcióból eredően tulajdonosi tartozások növekedtek, mialatt a betétek és hitelek csökkentek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2012.07.03 11:14

@rigolya: Nem bántsa már ilyen sok és nehéz szöveggel meg adattal a bertát!

Magyar gyerek nem foglalkozik ilyesmivel, idegen tűle!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.07.03 11:13

@bertalaszlo: Eztet úgy kell érteni, hogy a Kétharmadot is, aktív politikus vót akkó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.07.03 11:04

@bertalaszlo: Csak objektíven! Még mindig nem képes emlékezni, s pontosan olvasni!

Jelen pillanatban az államadósság 79%-on áll (s nem 77%-on!). Jelen pillanatban az államadósság nominálértékben is több, mint tavaly!

Ha jelenlegi kormányunk képes olyan bizalmat gerjeszteni magunk iránt, hogy 285 HUF/EUR árfolyamot ért el jelen pillanatban, akkor eddig az emút2év-ben mit csinált? (Mert volt 315 is!)

A fidesz más gazdaságpolitikát folytat: ergo nem nagyon jönnek a befektetések, beruházások! Látta már a 16% körülre zuhant beruházási rátát? A külker és a fizetési mérleg csökkenését?

Jelen kormányunk szépen lerombolta a bizalmat országunk iránt, s a jövőnket éli fel. Ez így nehezen érzékelhető, tudom. De jelen kormányunknak még nem sok gazdaságpolitikai feltételezése, ígérete vált be. A gazdaságpolitikát nem fantazmagóriákra, hanem kőkemény megfontolásokra kéne építeni. mgy-nek ez nem ment/megy/fog menni.

Az RMDSZ már hazánkban indít pártot. Ez igen! Gratula!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2012.07.03 10:48

@bertalaszlo:
Hogy jól értelmezel-e?
Hagyjuk... :DDD

Mást kérdeznék. Ismerőseiddel biztosan szoktatok beszélgetni, politizálgatni... Milyen kép alakult ki benned: tipikus fidesz-szavazó vagy?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2012.07.03 10:37

@VoIe: Amiben egyert értünk: SOha nem allitottam, hogy az mszp kormanyzas jo volt, sot, ezert a 8 evert bortonbe lehetne csukni az osszes aktiv politikust.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html