Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pénzügyi számlák adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2012 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -4,8 százalékát érte el - közölte az MNB. A háztartások nettó finanszírozási képessége a GDP 5,3 százaléka volt az elmúlt egy évben. A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a GDP 2,7 százalékát érte el a 2012 első negyedévével záruló egy évben. A külföld nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP -1,5 százalékát tette ki az elmúlt egy évben.

2012 első negyedévével záruló elmúlt egy évben az államháztartás nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP -4,8 százaléka volt (-1348 milliárd forint). 2012 első negyedévében az államháztartás nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP -3,1 százalékát érte el (-202 milliárd forint).

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2012 első negyedévének végén a GDP 79,0 százalékával egyezett meg (22 399 milliárd forint). Az előző negyedévben még csaknem 81 százalékon állt a mutató, aminek a csökkenését láthatóan az is nehezíti, hogy a gazdaságban nincs növekedés. Az adósságot az első negyedévben 300 milliárd forinttal növelte a nettó adósságfelvétel (tranzakció), és 594 milliárd forinttal csökkentette a forint erősödése (átértékelődés).

2012 első negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 257 milliárd forint volt.
A központi kormányzat pénzügyi eszközei közül a hitelek, a tőzsdei részvények, a befektetési jegyek és az egyéb követelések esetében számottevő csökkenés, míg a betétek és az adósságpapírok esetében növekedés figyelhető meg. A kötelezettségek alakulását az állampapírok növekedése és a külföldi hitelek, valamint az egyéb tartozások csökkenése befolyásolta jelentékenyen. A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képességének (69 milliárd forint) alakulása hátterében eszköz oldalon a hitelintézeti betétek növekedése, forrás oldalon pedig a kötvényekben és hitelekben fennálló adósság nagyarányú csökkenése, valamint az egyéb kötelezettségek növekedése áll, a tranzakciók eredményeként. A társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási igénye 15 milliárd forint volt. Eszközeik közül az egyéb követelések, tartozásaik közül a hitelek csökkentek.

A háztartások nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint 2012 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,3 százalékát érte el (1494 milliárd forint). Az első negyedévben a háztartások nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP 5,4 százaléka volt (350 milliárd forint).

2012 első negyedévében a végtörlesztés jelentős hatást gyakorolt a háztartások nettó finanszírozási képességére, valamint pénzügyi eszközeinek és kötelezettségeinek szerkezetére. A háztartások pénzügyi eszközei közül a forintbetétek és a befektetési jegyek számottevően, a forint készpénz, a biztosítástechnikai díjtartalékok és az egyéb követelések kisebb mértékben csökkentek tranzakcióból eredően. Ugyanakkor növekedés volt tapasztalható a devizabetétek és a központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok adataiban. A kötelezettségek tekintetében a devizahitelek kimagasló csökkenése és ezzel egyidejűleg a forinthitelek számottevő növekedése elsődlegesen a végtörlesztés hatásaiból ered.

A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint 2012 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 2,7 százaléka volt (756 milliárd forint). Az első negyedéves finanszírozási képesség a negyedéves GDP 0,5 százalékát érte el (30 milliárd forint). Az első negyedévben a nem pénzügyi vállalatok eszköz oldalon betéteik mellett hiteleiket csökkentették elsősorban, míg tulajdonosi és egyéb követeléseiket számottevően növelték. A kötelezettségek tekintetében a tulajdonosi és egyéb tartozásaik növekedése, valamint hiteleik csökkenése volt a meghatározó.

A külföld nettó finanszírozási képessége (lényegében a nemzetgazdaság finanszírozási képessége fordított előjellel) 2012 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP -1,5 százalékát tette ki (-429 milliárd forint). Az első negyedévben a külföld finanszírozási képessége a negyedéves GDP 0,5 százaléka volt (31 milliárd forint).
A külföldiek a pénzügyi eszközeik közül tulajdonosi követeléseiket növelték, betétjeiket és nyújtott hiteleiket csökkentették. A tartozások közül tranzakcióból eredően tulajdonosi tartozások növekedtek, mialatt a betétek és hitelek csökkentek.