A forintesés nem hatja meg az MNB-t

A forint rekord mértékű gyengülése a svájci frankhoz képest nem fogja befolyásolni a Magyar Nemzeti Bank monetáris döntéseit - jelentette ki kedden a Reuters hírszolgálatnak Király Júlia.
MTI-Eco, 2010. június 29. kedd, 14:20
Fotó:

Az MNB alelnöke, a monetáris tanács tagja a hírszolgálat felvetésére e-mailben azt válaszolta:" a monetáris politikát az inflációs kilátások, illetve a nemzetközi kockázati megítélés vezérli, és nem a pillanatnyi árfolyammozgás".

Király Júlia hangsúlyozta, hogy a jegybank által egy korábban elvégzett stressz-teszt eredménye szerint a bankrendszernek csak korlátozott mértékben lenne szüksége új tőkére, ha a svájci frank árfolyama viszonylag tartósan 215 forint környékén tartózkodna.

A jegybank áprilisi pénzügyi stabilitási jelentésében közzétett stressz-tesztet az euróval szemben 15 százalékkal gyengébb forint árfolyamot - ami 215 forintos svájci frank árfolyamnak felelt meg - és a jegybank 2010-2011-re vonatkozó GDP-növekedési előrejelzésénél 6,5 százalékponttal alacsonyabb kumulatív növekedést feltételezve végezték el.

Király Júlia szerint még ez a forgatókönyv is csak korlátozott tőkeigényt eredményezne, 40-50 milliárd forintot, illetve 140-180 millió eurót, valamint 3,5 százalékos banki tartalékrátát 2,5 százalék helyett.

A bankok nem-teljesítő hiteleinek aránya a PSzÁF adatai szerint márciusra 10,6 százalékra emelkedett a 2008 végi 5,3 százalékról a vállalati üzletágban és 8,1 százalékra 3,1 százalékról a lakossági üzletágban.

Király Júlia szerint ez megfelel a jegybank idei 10-15 százalékos előrejelzésének. Rámutatott, hogy Magyarország nem kényszerült a 2008 végén megnyitott 25,1 milliárd dolláros IMF-EU hitelkeret részét képező 300 milliárd forintos banki feltőkésítési tartalék megemelését kérni az EU-tól, mivel a legutóbbi stressz-teszt eredményei ezt nem indokolják.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.06.29 15:28

Nyugodtan meg lehet hatódni és lehet követni az Ádámot...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html