Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) szombati sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a parlament a korábbi 47-ről 51 százalékra emelte a főváros részesedését a kerületekkel közös bevételéből.

Megjegyezte: a főváros kétségkívül nehéz helyzetben van, ennek oka elsődlegesen az előző vezetéstől kapott súlyos örökség. A politikus hozzátette, hogy válsághelyzetben nehéz gazdálkodni, megvannak a gondok-bajok, ezekre a készülő büdzsében válaszolni fognak.

Németh Zoltán, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője arról beszélt, hogy a költségvetést ahhoz is mérni kell, mennyi feladata van az önkormányzatnak. Felhívta a figyelmet: most kevesebb van, mint tavaly volt.

Az előző kormányok "csak pakolták a feladatokat az önkormányzatok nyakába" anélkül, hogy forrást biztosítottak volna, most éppen ellenkező a helyzet - tette hozzá. Kiemelte azt is, hogy a forrásmegosztásból pluszpénzhez jut a közösségi közlekedés is, hiszen az arányokat éppen az ágazat működtetése miatt változtatták meg, másfelől a kormány is partner a finanszírozás stabil lábra állításában.

Németh Zoltán bírálta a szocialistákat amiatt, hogy "elfelejtik" az általuk hátrahagyott súlyos örökséget, gyűlöletkampányt folytatnak a fővárosban és az országban, miközben az MSZP-s plakátokon a bocsánatkérésnek lenne helye.

Az MSZP szerint a főváros és a kerületi önkormányzatok "lyukas zacskót" osztanak egymás között forrásmegosztás néven. Horváth Csaba, a párt fővárosi frakcióvezetője szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: a rendkívüli közgyűlésnek nem a forrásmegosztás a valódi tárgya, hanem a fideszes országgyűlési többség által elfogadott forráselvonás. Szavai szerint a főváros és a kerületek összességében csak a forrásmegosztáson több mint 30 milliárd forintot veszítettek 2010 óta.

Az MSZP-s politikus arra kérte a közgyűlési és parlamenti képviselőket, főpolgármester-helyetteseket, hogy adják vissza önkormányzati mandátumukat, mert a parlamentben nem tartották magukat budapesti esküjükhöz.

Tüttő Kata, az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezető-helyettese arról beszélt: 2011-hez képest 92 milliárd forinttal kevesebb állami forrást kapott a főváros, az átvett feladatokhoz tartozó összegeken felül.

Kifogásolta, hogy miközben romlott a város pénzügyi pozíciója, a közszolgáltatási feladatok megmaradtak. Felvetette, hogy van összefüggés aközött, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. kevesebb forrásból gazdálkodik és a két héttel ezelőtti hóhelyzetet rossz kezelése között.