A főügyészség lépett az MNB-alapítványok ügyében

A Fővárosi Főügyészség szerint az MNB-alapítványok közbeszerzési eljárások mellőzésével kötöttek szerződéseket, ezért hatósági eljárásokat kezdeményez a hat alapítvány ellen a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.
Napi.hu, 2016. június 30. csütörtök, 14:33
Fotó: Napi.hu

A Fővárosi Főügyészség, az általa lefolytatott vizsgálat alapján június 30-án a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hat alapítványa ügyében hatósági eljárásokat kezdeményezett a Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottságánál - írja Ibolya Tibor fővárosi főügyész közleményében.

A kezdeményezés oka az volt, hogy az ügyészség álláspontja szerint az alapítványok a költségvetési törvényben meghatározott értékhatárt meghaladó árubeszerzések, szolgáltatás megrendelések, illetve építési beruházások során nem folytattak le közbeszerzési eljárást, holott a közbeszerzésre vonatkozó jogszabály szerint az alapítványok ajánlatkérőknek minősülnek.

A Közbeszerzési Döntőbizottság hivatalból jár el, és az ügyészség hatósági eljárás kezdeményezése alapján saját hatáskörben fog dönteni. Az ügyészség hatásköre tehát kizárólag az eljárás kezdeményezésre terjed ki - hangsúlyozza a főügyész közleményében.

A Közbeszerzési Döntőbizottság elmúlt napokban közzétett döntésében azért marasztalta el az alapítványokat, mert a törvényi rendelkezés ellenére nem jelentkeztek be ajánlatkérőként a közbeszerzési törvény hatálya alá. Az ügyészi hatósági eljárás kezdeményezése az alapítványoknak a közbeszerzési eljárás mellőzésével megkötött egyes szerződéseire vonatkozik.

HOZZÁSZÓLÁSOK