A Fővárosi Törvényszék áll a perdömping elé

A Fővárosi Törvényszék felkészült a devizahiteles perekről pénteken kihirdetett törvény nyomán várható rohamra, intézkedési terv készült a szoros határidők betartására - mondta Fazekas Sándor, a törvényszék elnöke az MTI-nek.
MTI, 2014. július 18. péntek, 17:38
Fotó: Napi.hu

A törvényszék feladata felfüggeszteni az adósok és pénzügyi intézmények közti egyedi pereket, ilyen mintegy 4500 van a fővárosban. A törvény azt is előírja, hogy a törvényszék szeptember végéig hozzon elsőfokú döntéseket a pénzügyi intézmények állam ellen - legkésőbb augusztus végéig az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességessége tárgyában meginduló - pereiben. Amikor azok az eljárások véglegesen lezárultak, (ami a fellebbviteli eljárásokat figyelembe véve év végére várható), akkor azok ismeretében veszik elő újra az egyedi ügyeket és rövid időn belül lezárhatják azokat - magyarázta Fazekas.

A Kúria pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi döntésével kapcsolatos kérdések rendezéséről szóló törvény nemcsak a deviza-, hanem a forintalapú hitelekre is vonatkozik. A devizaalapú hitelek esetén kimondja, hogy ezekben a szerződésekben semmis az árfolyamrés, ennek helyébe a jegybank hivatalos devizaárfolyama lép.

A hitelszerződések egyoldalú módosítását - például kamat-, költség-, vagy díjemelést - megengedő szerződéses kikötéseknél a törvény azt a vélelmet állítja fel, hogy azok tisztességtelenek és érvénytelenek. Ám, ezt a vélelmet a pénzügyi intézmények vitathatják és megkísérelhetik megdönteni ezt a bíróságokon. Minden pénzügyi intézmény csak egyetlen ilyen keresetet nyújthat be.

Bő száz per indulhat

Mintegy 400 felperesként szóba jöhető pénzügyi intézmény van, de a szakértők csak 100-150 perre számítanak. A pénteken kihirdetett és július 26-án hatályba lépő törvény ezekben a perekben a résztvevők számára szigorú határidőket szab és számos speciális eljárásjogi rendelkezést tartalmaz, melyek célja, hogy a perek ne húzódjanak el. Például nincs lehetőség hiánypótlásra, beavatkozásra, keresetváltoztatásra, viszontkeresetre, szünetelésre.

A pénzügyi intézményeknek a hatályba lépéstől számított 30 napjuk van a kereset benyújtására azzal, hogy e határidőn belül kell azt eljuttatniuk az ilyen ügyekben első fokon országosan illetékes Fővárosi Törvényszékhez. A tárgyalást legkésőbb a keresetlevél beérkezését követő 8. napra ki kell tűzni, bizonyításra csak szűk körben van lehetőség, a tárgyalást csak egyszer, legfeljebb 7 napra lehet elhalasztani. A döntés írásba foglalására 8 napja van a bíróságnak, a határozathozatal legfeljebb 15 nappal halasztható - ismertette.

Elég lesz a határidő

Arra a felvetésre, hogy a szigorú határidők teljesíthetők-e, az elnök úgy reagált: Teljesíthetők. Teljesíteni kell! Hozzáfűzte, hogy kizárólag egy jól körülhatárolható kérdésről kell dönteni: arról, hogy tisztességesek-e a pert indító pénzügyi intézmény egyoldalú szerződés-módosítást lehetővé tevő rendelkezései. Ennek megítéléséhez a Kúria által kidolgozott és a törvénybe átemelt kritériumrendszer áll a bírák rendelkezésére, mely szerint például azt kell vizsgálni, hogy világos, egyértelműen megfogalmazott, tételesen, objektíven meghatározott, szimmetrikus, átlátható, felmondható szerződéses kikötésekről van-e szó.

A most induló perekben egyesbíró és háromtagú tanács is eljárhat, attól függően, hogy az ügy bonyolultsága és terjedelme mit tesz szükségessé. A már működő tanácsok mellett ad hoc, csak erre az ügytípusra létrehozott tanácsok is eljárhatnak, melyek jellemzően egy törvényszéki bíró elnökletével és felrendelt kerületi bírák részvételével ítélkeznek majd.

Emellett a törvényszék már nincs annyira rossz helyzetben, mint néhány éve. Az ítélkezés időszerűségére és a munkaterhekre vonatkozó mutatói az országos átlag körül alakulnak, ezért is lehet bízni abban, hogy a devizahiteles ügyek dömpingjét is képesek lesznek a szoros határidők betartásával feldolgozni - mondta Fazekas, aki szerint nem megy a többi per rovására a devizahiteles ügyek intézése.

Elsősorban a törvényszék gazdasági kollégiumának 40 kijelölt bírájára és a főváros kerületi bíróságairól felrendelt 127 kerületi bíróra vár a rohammunka. Ha további erők bevonására is szükség lesz, akkor a Polgári Kollégiumból 34 elsőfokú bíró is besegíthet, illetve a 18 három tagú másodfokú bírói tanács is bevethető.

Csak a kompetencia számít, az, hogy hozzáértő szakemberekből álljon a tanács - hangsúlyozta az elnök. Polgári ügyszakban mintegy 300 bíró áll készenlétben és augusztus közepétől az ítélkezési szünettől függetlenül a keresetlevelek érkezésének ütemében hívják be őket.

A törvény azt is kimondja, hogy a minél gyorsabb pervitel érdekében a kézbesítés nem bízható a postára, ez is a bíróságok feladata. A törvényszék mintegy 100 ügyviteli illetve fizikai dolgozója végzi ezt, ami Fazekas szerint nem megoldhatatlan, hiszen a pénzügyi intézmények nagy részének a székhelye jobbára Budapest belvárosában van.

Szeptember végére túl lesznek a rohamon

Az elnök szerint szeptember végére a törvényszék túl lesz a nagy rohamon, októberben a Fővárosi Ítélőtáblán a sor, melynek a törvény szerint szintén 30 nap alatt kell meghoznia döntéseit, a jogerős határozatok ellen pedig a Kúriához fordulhatnak a felek rendkívüli jogorvoslattal. Így várhatóan az év vége felé lezárulhat a perfolyam és újraindulhatnak az adósok és a pénzügyi intézmények közti egyedi perek, amelyek már rövid időn belül konkrét elszámolással lezárulhatnak.

Bár az egyedi ügyek felfüggesztésére a törvény december 31-ig ad határidőt, Fazekas kiemelten fontos és halasztást nem tűrő feladatként kezeli, hogy - mint mondta - az adósok minél hamarabb tájékoztatást kapjanak saját ügyükről. A felfüggesztésről szóló végzéseket még nyáron postázzák, ezen dolgozik a törvényszék 202 bírósági titkárának mintegy fele.

(Képünk illusztráció.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.07.19 15:07

@666ORDOG666:

Nos, engem nagyon érdekel az argumentációja.

"Azt mondod, hogy ez nem demokrácia, amikor a választott parlament egy jellemtelen ellenében meghozott egy, azóta a magyar jog szerint hatályos törvényt?"

Igen, ezt mondja.

S olyan nagyszerű elődei vannak ebben, mint Narancsisztán jelenlegi vezető Pártjának tagjai, akik oly sokszor elmondták ezt az "emút8évben".

Vagy akkor ez rendben volt? Magyaros volt, nemzeties és csak most lett magyarellenese?

Ön lenne, Hányadék a magyar, aki másoknak megmondhatja, hogy nem magyarok, mi több - magyarellenesek?

Hányadék...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.07.19 11:38

@666ORDOG666: "Tudsz olvasni?"

Én tudok. Te viszont nem vagy elég alapos...
Az egész azzal kezdődött, hogy akoltársad anttikufár komcsi bírók eltávolításáról értekezett. Erre reflektáltam. Ennek a derék jobbosnak az eredeti hozzászólását nem olvashatod, mert kimoderálták! ( nem én kértem )

Mindig megerősít, ha a magyar ( ál) jobboldal ellenségnek tekint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2014.07.19 10:09

@Abbe: A Fővárosi Törvényszék felkészült a devizahiteles perekről pénteken kihirdetett törvény nyomán várható rohamra, intézkedési terv készült a szoros határidők betartására - mondta Fazekas Sándor, a törvényszék elnöke az MTI-nek.
Tudsz olvasni?
Érhető, amit írástudók leírnak?
A magyar nép ellenségei mutatkoznak, nagy számban Veled együtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.07.19 09:56

@666ORDOG666: Úgy tűnik,hogy a " nemzeti" oldalon nem feltétel az értő olvasás. Te ágrólszakadt! legalább próbáld meg értelmezni, mire válaszoltam! Akoltársad a bírók eltávolításában látja a megoldást, mert legalább annyira idióta mint te...A bírák idő előtti nyugdíjazása volt törvénytelen!Ez ment szembe a demokrácia írott szabályaival. nemzetközi jogot sértett az imádott kormányod. Ezért nyertek pert,és kellett őket kárpótolni súlyos összegekkel, vagy vissza kellet helyezni őket az állásukba. Erről volt szó nem többről.

Amúgy olyan, neked tetsző törvényt fogad el a kormány, amilyent akar, ha megfelel az EU-s jog követelményeinek.
A magyar nép legnagyobb ellenségeit a kormányoldalon keresd!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2014.07.19 09:31

@Abbe: Fogadatlan Prókátor!
Van egy szint, ami fölött befoghatnád a ló szádat!
Észre vehetnéd, hogy a magyar nép ellenségei a tárgyban vesztésre állnak.
Azt mondod, hogy ez nem demokrácia, amikor a választott parlament egy jellemtelen ellenében meghozott egy, azóta a magyar jog szerint hatályos törvényt?
Aljas, lefizetett egyének változatlan hevességgel osztanák az észt tovább?
Próbálkozz egyszerűbb területeken, ahol majd a kedves elvbarátaid tárt karokkal fognak csápolni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html