A gáz után a távfűtés is drágul

A július elsejétől aktuális földgázdrágulás némi késéssel ugyan, de augusztustól megjelenik a távfűtés árában is.
NAPI, 2008. május 21. szerda, 06:45
Fotó:

A Napi Gazdaság írása

A július elsejétől aktuális földgázáremelés némi késéssel ugyan, de közvetlenül megjelenik a távfűtés árában is. A budapesti távfűtött házak 90 százaléka a 35-65 százalékos arányú költségmegosztást választotta, ami azt jelenti, hogy a teljes költség 35 százalékát az alapdíj és 65 százalékát a hődíj teszi ki, vagyis egyszázalékos gázáremelés 0,65 százalékos díjnövekedést jelent a felhasználói árban.

A Magyar Energia Hivatal előterjesztése szerint a lakossági földgázárak július elsejétől indokolt árnövekedése 12,5 százalék, míg az ipari felhasználók esetében 8 százalékos drágulást javasol (Napi, 2008. május 20.). Amennyiben az árszabályozói jogkörrel rendelkező közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter ezt az áremelést hagyja jóvá, akkor az ipari felhasználók 8 százalékos áremelkedése a távfűtés költségét 5 százalékkal növeli, amihez még hozzájöhet a villamos energia nagyfogyasztói árának emelkedése is. Balog Róberttől, a Főtáv szóvivőjétől megtudtuk: bár még nem lehet pontosan tudni a júliusi gázáremelés mértékét, az biztos, hogy emiatt augusztustól növekszik a távfűtés ára is, ami a szeptemberi számlákban jelenik meg először. A lakossági hődíjak legutóbb május 1-jétől emelkedtek 4,7-6,1 százalék közötti mértékben, a nem lakossági hődíjak 4,5-6,1 százalékkal növekedtek. Így a lakossági kiadások az átlagos méretű és fogyasztású (52 négyzetméteres, 43,1 gigajoule/év hőfelhasználású, fűtéssel és meleg vízzel ellátott) lakás esetén havonta mintegy 800 forinttal növekedtek. A tavalyi fűtési szezonban pedig 42 százalékos drágulás következett be.

Az egyetemes áramszolgáltatás árképzésénél figyelembe veendő szabályokat a gazdasági tárca rendelete rögzíti, mely szerint az összehasonlító árat a földgázárváltozás időarányosan számított 25 százalékával lehet figyelembe venni. Ez az áralkalmazás a Magyar Villamos Művek (MVM) áram-nagykereskedő vállalatának, az MVM Trade-nek önmagában is veszteséget okoz, hiszen a gázáremelésnek csupán a negyedrésze hárítható tovább - adta hírül az MVM. A cég a jogszabálynak maradéktalanul megfelelve kötötte meg az áramszolgáltató társaságokkal a szerződéseket, illetve azok mellékleteként az éves kereskedelmi szerződéseket, melyek tartalmazzák az induló ár változásának képleteit.

HOZZÁSZÓLÁSOK