A februári inflációs adat meglepetés lett abból a szempontból, hogy az élemiszerek és a ruházati cikkek drágulása elmaradt a várakozásoktól - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a mai inflációs adat kapcsán.

Összességében tükröződik a nyomott árakon, hogy gyakorlatilag nincsen hazai kereslet, de ami mégis felelőssé tehető a még így is magas inflációért, azok a szabályozott hatósági árak: a szolgáltatások területén egyetlen hónap alatt a szerencsejátékok 9,2, a távolsági utazás 9,1, a helyi tömegközlekedés 3 százalékkal drágult, holott a havi árindex csak 0,3 százalékos növekedést mutatott.

A következő hónapokban ugyan már nem ekkora mértékben, de további csökkenés várható - véli a szakértő. Márciusban a magas bázis segíthet: tavaly ilyenkor járt 320 forint közelében az euró árfolyama, ami kis mértékben beépült az árakba. Ugyanakkor fordított irányba fog hatni az e havi jelentős benzinár emelkedés.

Ezt követően azonban a gázár mozgathatja az árindexet. Amennyiben emelik a köbméterenkénti árakat és eltörlik a kompenzációt - ami egyes fogyasztóknál akár 40-45 százalékos emelkedést is okozhat -, ez akár 0,3 százalékponttal megdobhatja az inflációs pályát, és ezzel minden bizonnyal kizárja annak a lehetőségét, hogy év végére a három százalékos célszint közelébe süllyedjen a pálya. Júliusban az áfa tavalyi emelése esik ki a bázisból, ami szintén lefelé módosít az árakon. De 2011 elején - még ha a gázár-emelés megtörténik is - lesüllyed a célszint alá az infláció, ami annak lesz köszönhető, hogy kiesik a januári jövedéki adóemelés a bázisból - tette hozzá a szakértő.