Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi termékforgalom júniusi, előzetes adatát. A kivitel euróban számolt értéke 2,3 százalékkal nőtt, a behozatalé 0,9 százalékkal csökkent májusban az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi többlet 507 millió euró volt, 225 millióval haladta meg a tavaly májusit. Az adatok alig különböznek a július 9-én kiadott első becsléstől, amely szerint a kivitel euróban számolt értéke 2,5 százalékkal nőtt, a behozatalé pedig 0,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbival összehasonlítva, és a többlet 505 millió euró volt. Az első öt hónapban elért 3,491 milliárd euró kiviteli többlet 741 millióval nagyobb az egy évvel korábbinál, az export 6,8 és az import 5,1 százalékos növekedésének köszönhetően. Elemzők rámutatnak, hogy a magyar külkereskedelem továbbra is magas szinten teljesít, egyesek a tavalyi magas bázis miatt az export növekedési ütemének lassulására számítanak, míg mások szerint az autóipari termelés miatt tovább bővülhet a kivitel.

Kedden a fogyasztói árak júliusi alakulásáról jelenik meg statisztika. Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva pedig 0,2 százalékkal emelkedtek. Az adat megegyezik az elemzők várakozásával. Az infláció az elemzők szerint az év végéig 2,5-3 százalékra gyorsulhat.

Szerdán két adatot is közöl a KSH: a júniusi ipari termelés részletes adatát és a kereskedelmi szálláshelyek júniusi forgalmát jelentetik meg. Az ipari termelés volumene az előzetes adat szerint 11,0 százalékkal haladta meg júniusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index 6,0 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban 1,1 százalékkal nőtt. A kiigazítatlan adat tavaly július óta a legmagasabb éves növekedést mutatja, és különösen nagy megugrást jelez a májusi 1,6 százalékos ütemet követően. Az első fél évben az ipari kibocsátás 7,3 százalékkal szárnyalta túl az előző év azonos időszakit.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,9, a belföldi vendégeké 6,1 százalékkal nőtt az idén májusban, a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 3,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 33,4 milliárd forint volt, 5,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Január-májusban a szálláshelyek 6,0 százalékkal többet, 7 millió 936 ezer vendégéjszakát regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. Szakértők szerint az ágazat a tavalyihoz hasonlóan jól teljesíthet, az eddigi adatok erős nyári szezont vetítenek előre.

Csütörtökön szintén két statisztikát tesznek közzé, a júniusi építőipari termelést és ugyanerre a hónapra vonatkozóan a mezőgazdasági termelői árak alakulását. Májusban az építőipar termelése 2,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a termelés az épületek építményfőcsoportban 5,0 százalékkal csökkent, az egyéb építményekében 8,7 százalékkal nőtt. Az év első öt hónapjában az építőipari termelés 7,7 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

Pénteken közli a KSH a bruttó hazai termék (GDP) második negyedéves adatát. Az idei első negyedévben 3,5 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke, az előző negyedévit pedig 0,8 százalékkal haladta meg. Az adat felülmúlja a május közepén közölt előzetes adatokat, amikor első becslésében 3,4 százalékos éves, és 0,6 százalékos negyedéves növekedést közölt a hivatal. Az első negyedévről kiadott statisztikák alátámasztják a gazdaság erős növekedését, az ipari kibocsátás volumene 8,0 százalékkal nőtt éves összevetésben, az építőipar is 9,2 százalékkal teljesített többet, mint a múlt év első három hónapjában.