BUX
39138

A GKI kijózanodást vár

A magyar gazdaság növekedése 2006-ban a tavalyinál némileg gyorsabb lesz, többet fogunk keresni, de nagyobb lesz a munkanélküliség is.

NAPI Online, 2006. április 2. vasárnap, 10:00

A januári adatok rendkívül gyors, két számjegyű ipari és építőipari, 20 százalék körüli külkereskedelmi dinamikát jeleznek; bár ebben az alacsony bázisnak is szerepe van. Az építőipar továbbra is elsősorban az útépítések hatására fejlődik, januárban jelentősen nőtt az ágazat szerződésállománya is - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt - az Erste Bank együttműködésével készített - előrejelzéséből.

A kutatók szerint idén az infláció lassul, az első félév végére 1,5 százalékra csökkenhet. Februárban az egy évvel korábbihoz képest az átlagosnál jobban nőtt az élelmiszerek és szolgáltatások ára, kifejezetten csökkent viszont a ruházati cikkeké és tartós fogyasztási cikkeké, a villanyáramé. A bruttó keresetek 2006-ban igen gyorsan emelkednek, de nő a munkanélküliség is.

A prognoszták szerint az új kormány megalakulása után költségvetési reformok és kiigazítások várhatók, amelyek stabilizálják a forint árfolyamát és megalapozzák a kamatok további mérséklését is. Az államháztartás hiánya magas, de összhangban van a várakozásokkal. A választások előtt széles körű, megvalósulása esetén a deficitet növelő ígéretverseny bontakozott ki az egyes társadalmi csoportok megnyerése érdekében.

Az új kormány megalakulása után kijózanodás valószínű, s 2006 közepén - az intézményi reformok beindítása mellett - a GDP 1-1,5 százalékára kiterjedő idei hatású költségvetési egyensúlyjavítás jöhet. Bár ez a második félévben némi emelkedést okoz majd az inflációban, ám enélkül esély sincs a piac megnyugtatására, a magyar konvergenciaprogram elfogadtatására az EU-ban. Középtávon a reformlépések a lényegesebbek, ám ezek pénzügyi hatásai a 2006-os folyamatokban még kevéssé mutatkoznak meg.