Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 2,5 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest. Továbbra is alapvetően a jelentős súlyt képviselő kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, elektronikai termékek gyártása és járműgyártás ágazatokban tapasztalhatóak áremelkedések, illetve a forint gyengülése befolyásolták a trendet.

Az ipar értékesítési árindexe
(100 = előző hónap)

Forrás: KSH

 

A feldolgozóipari ágazatok novemberi belföldi értékesítési árai 1,7 százalékkal voltak magasabbak az októberinél. Jelentősebb áremelkedést történt a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, a villamos berendezés gyártása és a járműgyártás területén. Árcsökkenést az egyéb feldolgozóipar és javításnál, valamint a gép, gépi berendezés gyártásánál volt tapasztalható. A 2010. azonos időszakival összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok novemberi belföldi értékesítését 11,4 százalékos áremelkedés jellemezte.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2011. novemberben az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 2,2, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,7 százalékkal magasabb árakat mértünk. A beruházási javakat gyártó ágazatok és a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai szintén növekedtek.

Az ipar értékesítési árindexe
(100 = előző év azonos időszaka)

Forrás: KSH

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2011. novemberben az előző havi árszínvonalhoz képest 3,2, 2010 novemberéhez viszonyítva 8,1 százalékkal voltak magasabbak. A forint egy hónap alatt az euróhoz képest 4,5, a dollárhoz képest 5,6 százalékkal gyengült. Mindez egy év alatt az euróhoz viszonyítva 12,4, a dollárhoz képest pedig 13,2 százalékos gyengülést jelentett.