Jövőre az egykulcsos 16 százalékos személyi jövedelemadót úgy vezetik be, hogy megmarad a szuperbruttós adóalap, vagyis a bért továbbra is be kell majd szorozni 1,27-tel, és ez után kell leróni az adót, de 2013-ig fokozatosan csökkentenék az adóalapot a bruttó bérre - értesült az Index. Így az effektív adókulcs a mostani 21,6 százalékról jövőre 20,3 százalékra csökkenne és 2013-ra megegyezne a névleges, 16 százalékos kulccsal.

Nem csak a legalább három gyermeknél többet nevelők kapnának adókedvezményt 2011-től, hanem már az egygyermekesek is, ráadásul jóval többet, mint a jelenlegi összeg: havi 8-10 ezer forint járna gyermekenként szemben a mostani négyezerrel. Akinek legalább három gyermeke van, az gyerekenként még ennél is többel, havi 15-20 ezer forinttal mérsékelheti fizetendő adóját.

Az adójóváírásra jogosultak körét szűkítik, de hogy mennyivel csökkentik a kedvezményre jogosító jövedelemhatárt azt egyelőre nem tudni. Az sem kizárt, hogy az adójóváírás havi 15 100 forintos összegét is csökkentik a minimálbér emelésével párhuzamosan.