Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly 900 ezer tonna termést hoztak az almafák Magyarországon, az időjárási hatások miatt ennek idén körülbelül felére számíthatunk - közölte Fórián Zoltán agrárközgazdász az Agroinformmal.

2018-ban a felvásárlási átlagár 26,4 forint volt kilogrammonként, a boltokban pedig 274 forintot is elkértek a gyümölcsért. A szűkös termés miatt az alma már biztosan drágul idén, akár a kétszeres árszintet is megközelítheti a fogyasztói költség.

A szakértő azt mondta, a terméscsökkenés miatt akárcsak a meggy esetében, az alma ára is jelentősen emelkedik majd. Körtéből, szilvábólÍí, szőlőből átlagos a termés, de ezek is drágulni fognak.

Az érő gyümölcsöket (őszibarack, szilva) egyre fokozódó mértékben fertőzi meg a gyümölcsmonília, s a betegség hihetetlen gyorsasággal teszi tönkre a gyümölcsöt - írja egy másik cikkében a szakportál, amely szerint a legnagyobb mértékben az Alföldön nőtt a nedves időszakok után akár 9-11 napig lappangó monília fertőzöttségének szintje. A mostani kánikula előtti időszak további károkat okozhatott, amelynek hatása csak a közeli napokban mutatkozik majd meg. De akár járványosan léphet fel a monília.