BUX
37968

A Gyurcsány-kormány a Bloomberg-elemzés célkeresztjében

Magyarország tíz hónapja nem látott kamatszintet kénytelen felajánlani a befektetőknek a három éves államkötvény eheti kibocsátásán, ami Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kiadás- és deficitnövelő bejelentéseivel magyarázható - áll a Bloomberg elemzésében.

Kolozsi Pál, 2006. március 27. hétfő, 09:23

A hozamemelkedés a héten tervezett kibocsátás finanszírozását éves szinten 252 millió forinttal dobja meg. A Bloomberg rámutat, hogy a három éves hozam márciusban 36 bázisponttal emelkedett. Ez azzal magyarázható, hogy a kormány a választások előtt lazított a büdzsé számain, és a pénzügyi tárca március 16-án azzal állt elő, hogy az első negyedév költségvetési hiánya 698 milliárd forint lehet. A héten 70 milliárd forintnyi papírt ad el az magyar állam.

A Bloombergnek nyilatkozó piaci szereplők szerint a magyar költségvetési hiány nem úgy fest, mint amit ellenőrzése alatt tartana a kormány. A magyar állampapírok mindemellett vonzó befektetést jelenthetnek, mivel a 7,17 százalékos hozam 3,8 százalékponttal magasabb a német államkötvények hozamánál, bár szakértők hozzáteszik, hogy Magyarország rövid távon kifejezetten kockázatos célpont.

A Bloomberg emlékeztet, hogy a baloldali kormány az utóbbi négy esztendőben egyszer sem tudta eltalálni az évvégi deficitet, és a bár az ellenzék a hiány csökkentését ígéri, de csökkentené az adókat és növelné a nyugdíjakat is.