A hatszázmilliós ötlet - bukhat a kórházi széf-szabály

A kórházi széfek kötelező beszerzéséről rendelkező szabály visszavonásának kezdeményezését tervezi a Magyar Kórházszövetség - értesült a Napi Online.
Szigeti Ildikó, 2008. május 15. csütörtök, 16:18
Fotó:

Úgy tudni, a szakmai szervezet az első naptól ellenzi és feleslegesnek tartotta az intézkedést, ám a korábbi miniszter nem hallgatta meg az ellenérveket. Horváth Ágnes oly annyira szívén viselte a trezorok ügyét, hogy rendeletében a kórházak működési engedélyeinek kiadásának egyik feltételééül szabta a széfek meglétét.

A szigorú szabály ellenére a kórházak többségében nem tettek eleget az elvárásnak, a széfek mellőzését ugyanis maguk a betegek vagy a dolgozók kérték. A napi.hu tud olyan esetről, amikor a beteg azt állította, több százezer forint tűnt el a fémdobozból, ám ennek valóságtartalmát később senki nem tudta igazolni vagy cáfolni.

A Kórházszövetséghez hasonlóan az MSZP-s szakpolitikusok is vitatták a széfrendelet indokoltságát, ezért azt puhítani akarták. Horváth Ágnes ezen ötlete 600 millió forintba került, az egészségbiztosítási kassza tavalyi többletbevételéből ennyi pénzt különítettek el a kórházak széfbeszerzéseire. Az intézményekben egyébként központi értékmegőrzők működnek, amelyekkel eddig nem volt gond.

HOZZÁSZÓLÁSOK