BUX
36940

A hazai kereslet miatt lett gyengébb az ipari termelés

A belföldi értékesítések csökkenése miatt az előzőkhöz képest gyengébb lett az ipari októberi teljesítménye, az viszont jó jel, hogy az új belföldi rendelések erősen nőttek a hónapban.

NAPI, 2010. december 15. szerda, 09:00

Az előzetes adatoknak megfelelően, októberben tavalyhoz képest 8,3 százalékkal nőtt, szeptemberhez viszonyítva ugyanakkor egy százalékkal csökkent a hazai ipar termelése - közölte a KSH. Ennek oka, hogy a bázishatások mellett az előző hónapokhoz képet mérsékeltebb belföldi kereslet érvényesült. Az ipari export októberben 14 százalékkal nőtt, a belföldi értékesítés viszont 7,2 százalékkal csökkent. A gyenge októberi adatot mutatja az is, hogy az első tíz hónapban a csökkenés mértéke csak 2,8 százalékos volt. A feldolgozóipar jobban teljesített, októberig 0,9 százalékkal csökkent a belföldi értékesítése, aminek oka, hogy az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítóinak termelésnövekedése nem tudta kompenzálni a lakossági kereslet visszaesését.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 9,2 százalékkal nőtt, míg az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása kismértékben, 0,7 szézalékkal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.

Októberben a feldolgozóipar tizenhárom alága közül tizenegyben regisztrált termelésbővülést a KSH. A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés közel egynegyedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása számottevően, 17,7 százalékkal nőtt. Az alágon belüli növekedés hajtóerejét a híradás-technikai berendezések, továbbá az elektronikus fogyasztási cikkek iránti tartós keresletélénkülés jelenti. A második legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés majdnem egyötödét adó járműgyártás 9,2 százalékkal emelkedett.A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 3,3 százalékkal nőtt 2009 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések alig, 0,7 százalékkal, az új belföldi rendelések jelentősen, 21,1 százalékkal emelkedtek. Az új rendelések bővülése azonban nem volt elegendő a válság miatt lecsökkent rendelésállomány feltöltésére, így az október végi összes rendelésállomány 7,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.