Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A számvevők tanúsítványok segítségével áttekintették valamennyi városi önkormányzat pénzügyi helyzetét, majd statisztikai mintavétellel kiválasztott 63 önkormányzatnál helyszíni ellenőrzést végeztek − a tervek szerint a jövő év első negyedévének végén teszik közzé összegző jelentésüket. Az ellenőrzést 2012-ben is folytatják a települési önkormányzatoknál: a pénzügyi helyzetértékelés, valamint a belső kontrollrendszer megfelelőségének
ellenőrzése mellett a fókuszba a vagyongazdálkodás kerül.

Elkezdődik ugyanis az önkormányzatok és a többségi tulajdonukban levő gazdasági társaságok vagyongazdálkodásának ellenőrzése. Az ÁSZ-törvény 2011. január 1-jétől hatályos módosításával nyílt meg a lehetőség a többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok és tevékenységük ellenőrzésére, a közpénzfelhasználás hatékonyságának értékelésére. Az eredményesség megítélésére pedig "pilot" ellenőrzések is indulnak. Emellett több száz ellenőrzést végeznek a községi és nagyközségi önkormányzatoknál is.

Jövőre a másik fő téma a 2011-es zárszámadás ellenőrzése lesz, ahol az ÁSZ célja az ellenőrzési lefedettség növelése és a korábbi analízisek során felszínre került problémák feltárása. Ezzel egyidejűleg megkezdik a 2013-as költségvetési törvényjavaslat véleményezéséhez szükséges adatok gyűjtését és értékelését is. A tervek szerint 2012 nyarán készül el két, érdekesnek ígérkező jelentés is: az egyik a nagyvasúti közlekedés állami támogatási rendszerét, a másik pedig a beruházásokhoz kapcsolódó adókedvezményeket és támogatásokat tekinti át.