A lap szerdai számában megjelent írás szerint a vámszervek 2011. január elsejétől olvadnának be az adóhivatalba, és az összevont szervezet elnöke Vida Ildikó lesz, aki az előző Orbán-kormány idején az APEH elnökhelyettese volt, Simicska Lajos lemondása után pedig elnök.

Az összevont szervezetben a Népszava szerint öt elnökhelyettes lesz, egy a vám, egy a nyomozati és három az adóellenőrzési tevékenységért lesz felelős. A vámügyek felelőse Béndek József lehet.

A várhatóan csak 2011 első negyedévében létrejövő adórendőrséghez kerülne a VPOP-tól minden adóval összefüggő bűncselekmény, míg az APEH-VPOP-nál maradna a csempészet és a jövedéki termékek vizsgálata - írta a lap.

A Népszava információi szerint a jelenleg érvényes szabályok alapján Szikora Jánosnak, az APEH elnökének - aki 2005 óta tölti be e tisztséget - végkielégítése mintegy 43 millió forint lenne, míg Nagy János vámparancsnoknak - aki 2003 óta dolgozik ezen a poszton - 50 millió forint feletti összeg járna. Ha azonban életbe lép az a törvény, amely 98 százalékos adóval sújtaná a végkielégítések kéthavi fizetés feletti részét, mindkét vezető lényegesen kisebb költséggel elmozdítható - teszik hozzá.