A kormány továbbra is azzal számol, hogy az államháztartási hiánycél a tervezett 3,8 százalékon tartható. Az első két havi folyamatok a vártnál még némileg kedvezőbbek is voltak a PM várakozásainál - ezért nem módosítanak (egy hónappal a választások előtt) a hiánycélon. A költségvetés bevételei a prognózisnak megfelelően alakultak, a kiadási oldalon a - fegyelmezett gazdálkodásnak köszönhetően - sem látnak elfutást a tárca szakértői.

Januárban még mintegy harminc milliárd forintos többletet produkált az államháztartás, ám februárban 381,9 milliárd forint volt a hiány, így az első kéthavi deficit 350,6 milliárd forintra rúgott. Az idei január-februári hiány szűk százmilliárd forinttal magasabb a tavaly második havi 256,7 milliárd forintos deficitnél.


A kormány elkészítette az államháztartás helyzetéről készült jelentést - amit a választások előtt 15 nappal kell nyilvánosságra hozni - és azt holnap megküldi az Állami Számvevőszéknek - mondta Katona Tamás. Az ÁSZ véleményezi a PM és a minisztériumok által készített jelentést - így azt a választások előtt 15 nappal nyilvánosságra is hozzák a pénzügyi tárca honlapján.


A tavalyi negyedik negyedéves GDP adatról szólva Katona megjegyezte, hogy a harmadik negyedév volt a válság mélypontja, a negyedik negyedévi adat már az export élénkülésére utalnak.

Ezt megerősítik a januári ipari termelési adatok, hisz az előző hónaphoz képest 8,8 százalékkal nőtt a termelés - ami a kilábalás egyik jele, mint ahogy az is, hogy év/év alapon is növekedést produkált az ipar. A ma publikált 5,7 százalékos februári adattal kapcsolatban Katona megemlítette, hogy az elemzők hat százalékot vártak, ráadásul a maginflációs mutató is csökkent. Ugyanakkor a PM a korábbi 4,1 százalékos inflációval szemben éves szinten 4,3 százalékos drágulást jósol.