A Magyarországgal kapcsolatos negatív hírek ellenére az állampapír értékesítési adatok azt mutatják, hogy vannak akik a kedvező piaci környezetben a vonzó hozamokra figyeltek és jó üzletet láttak a magyar állampapírokban - mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) általános vezérigazgató-helyettese a portfolio.hu-nak. Az adatok szerint a külföldiek kezében lévő forint állampapír állomány összesen 377 milliárd forinttal emelkedett 2010-ben, ez év február 11-éig pedig további 202 milliárd forintos emelkedés következett be. Ők úgy gondolkozhattak, hogy a nemzetközi közösség, illetve a piac majd úgyis kikényszeríti a megfelelő államháztartási helyzetet, tehát a vonzó hozamok mellett érdemes lehet vásárolni a magyar papírokat.


Idénre 742 milliárd forintos nettó kibocsátást jelzett előre az ÁKK, ami akkor változna érdemben, ha az idei költségvetésbe betervezett 530 milliárd forintnál több eszközt értékesítene a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap a magánnyugdíjpénztáraktól megkapott vagyonelemekből, és ez nem az év végén következne be. Azt jelenleg viszont nehéz megmondani, mikor indulnak el az eszközeladások, a jogszabályokból az következik, hogy a pénztárak várhatóan legkorábban május közepén utalják a vagyonelemeket. Mivel a pénztárak nem egyszerre fognak utalni és az 530 milliárdot sem egyszerre, hanem év végéig kell előteremtenie a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak, ezért időben elnyúlik az eszközök eladása.

Mivel az államkasszába a nagy bevételek - válságadók, társasági adó - csak az év második felében, illetve az év végén érkeznek be, ezért a pénzforgalmi szemléletű államháztartási hiány az év közepén nagy valószínűséggel magasabb lesz, mint év végén. Ez tavaly is így volt, de idén év közben átmenetileg még magasabbra is szaladhat a deficit a hiánycélhoz képest, mint tavaly. E púpos hiánypálya tompításában sokat segíthet az a közelmúltban bejelentett stabilitási alap, amely 250 milliárd forintnyi kiadást legfeljebb csak év végén engedélyez majd, ha a feltételek adottak lesznek erre - mondta az ÁKK vezérigazgató-helyettese.

Közgazdasági értelemben az állam adóssága már akkor csökkent, amikor visszakerülnek hozzá államadósságot képező értékpapírok, de jogi értelemben csak akkor, amikor egy későbbi, deklarált időpontban megtörténik az értékpapírok megsemmisítése. Ez alapján arra számít a kormányzat, hogy az első félévben lesz egy nagyobb mértékű államadósság-csökkenés - mondta Borbély László András.