A honvédelmi bizottság elutasította a kötelező kvótát

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága keddi ülésén állásfoglalásban utasította el az európai uniós kötelező betelepítési kvótát. A testület szerint több szempontból is elfogadhatatlan a migrációval kapcsolatos uniós döntés, mert törvénytelen, igazságtalan és nem old meg semmit.
MTI, 2016. február 23. kedd, 13:38
Fotó: Napi.hu

A 6:1 arányban - Vadai Ágnes (független) ellenszavazatával - elfogadott állásfoglalás szerint olyan eljárásrendben fogadták el a kvótákról szóló szabályt, ami eltér a korábbi uniós jogszabály-alkotási menettől, másrészt ellentétes az általános nemzetközi szerződésekkel is.

Kósa Lajos (Fidesz) elnök - megismételve a kormánypárti álláspontot - egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy csoportos kényszer-lakóhelyváltoztatást nem lehet elfogadni, akárhogy is hívják azt, kitelepítésnek, lakosságcserének, málenkij robotnak vagy áttelepítési kvótának.

A kormánypárti előterjesztésre benyújtott állásfoglalással az ülésen megjelent belügyminisztériumi képviselők is egyetértettek.

A határozatot egyedüliként elutasító Vadai Ágnes DK-s politikus egyebek mellet kettős beszéd alkalmazásával vádolta a kormányt, illetve a kormánypárti képviselőket az ügyben. Szerinte ugyanis a bizottság előterjesztése ellentétben áll Orbán Viktor miniszterelnök hétvégi döntésével, amikor aláírta az EU-csúcs zárónyilatkozatát, ami szerint végre kell hajtani a korábban elfogadott kvótahatározatokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK