Nagy Dávid, a szervezet elnöke hétfőn az MTI-vel azt közölte: meggyőződésük, hogy elsősorban nem gyors, hanem jó és megalapozott döntésekre van szükség a nemzet jövőjét meghatározó oktatáspolitikai kérdésekben. "Ennek okán a hétfői meghívásnak nem tudnak eleget tenni" - erősítette meg, hozzátéve: erről az Emberi Erőforrások Minisztériumát levélben értesítették, illetve kérték, hogy írásban kapjanak tájékoztatást az új elképzelésekről.

Kitért arra is, hogy a HÖOK és a Hallgatói Hálózat együttműködésének jegyében felkéri a Hallgatói Hálózatot, hogy delegáljon egy tagot a keddi egyeztetésre. Nagy Dávid egyúttal jelezte: hétfőn tanácskoznak a HÖOK döntéshozó testületei, majd sor kerül az Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórum első ülésére is.

A HÖOK elnöke megjegyezte: meglepődve értesültek Orbán Viktor bejelentéséről, amely szerint a 2013-as felvételi eljárás során nem lesznek keretszámok. Az elképzelés részleteit egyelőre homály fedi - tette hozzá.

Az MSZP benyújtotta a hallgatói követeléseket a parlamentnek

Hétfőn az MSZP benyújtotta az Országgyűlésnek a Hallgatói Hálózat követeléseit. Mesterházy Attila pártelnök hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: nem egyeztettek erről a szervezettel, a céljuk az, hogy a parlament megvitathassa a hallgatók javaslatait, köztük a hallgatói szerződések megszüntetését, a felsőoktatási forráskivonás leállítását, az egyetemi autonómia biztosítását.

A szocialisták emellett egy költségvetési módosító javaslatot is beterjesztettek. Ebben csaknem harmincmilliárd forintot csoportosítanának át a felsőoktatásnak, elvonva a konzultációkra és a debreceni futballstadion megépítésére szánt pénzt, csökkentve a kormányzati kommunikációs kiadásokat, az Információs Hivatal, valamint a Miniszterelnökség költségvetését. Szintén elvonnák a Friends of Hungary Alapítvány és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatását, nem járulnának hozzá a Piarista Rend Magyar Tartományának fejlesztéseihez és a Lakitelek Népfőiskola épületeinek a rekonstrukciójához.

Az MSZP lehetőséget teremtene arra is, hogy a felsőoktatás finanszírozásába - a sporttámogatások és a filmtörvény szabályainak mintájára - bevonják a vállalati szektort.
Mesterházy Attila arra is kitért, hogy a szocialisták ellenzik azt a javaslatot, amely szerint az állami szférában dolgozók a jövő év közepétől nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést egyidejűleg. Ez súlyos gondokat okozhat a közoktatásban és az egészségügyi oktatásban - mondta az MSZP elnöke.