A miniszter által nyilatkozottakkal ellentétben erről a lépésről az elmúlt hetek során semmiféle tájékoztatást nem kapott a HÖOK. Ellenkezőleg, bár a felek eltérő véleménye a kezdetektől ismert volt, a HÖOK és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által megkötött részmegállapodás épp annak érdekében hívta életre a Felsőoktatási Kerekasztalt, hogy a mégoly távoli álláspontok közeledhessenek egymáshoz. A HÖOK elnöksége úgy látja, hogy a sem a kerekasztal, sem a szakmai előkészítést végző munkacsoportok munkája nem vehető komolyan akkor, ha a folyamatban lévő egyeztetések alatt megváltozik az azokkal kapcsolatos jogszabályi környezet. Hatványozottan igaz ez azokra a kérdésekre, amelyek jelenleg élesen megosztják a közvéleményt, és amelyek érdemi megoldására épp a kerekasztal adhatna lehetőséget.

Mint ismert, a Fidesz-KDNP a parlamentnek pénteken benyújtott újabb Alaptörvény-módosítása tartalmazza a részben vagy egészben államilag finanszírozott felsőfokú képzésben részvevők röghöz kötési lehetőségét.

A HÖOK további részvételéről, illetve annak feltételeiről 2013. február 16-i, soproni ülésén legfőbb döntéshozó szerve, a közgyűlés határoz majd. A helyzet tisztázásáig az ezen a héten zajló munkacsoport-ülésekhez nem csatlakozik a szervezet. "Közösen vállalt céljaik szellemében támogatják azonban a hallgatók önszerveződő megmozdulásait, amennyiben azok pártpolitikától mentesen, a hatályos jogszabályi keretek között zajlanak, és nem zavarják meg az intézményekben folyó oktatást és munkát" - olvasható a közleményben.