A májusi-júniusi csapadékos időszakot követő meleg időjárás gyorsította a napraforgó fejlődését, így nem volt ritka, hogy a növények már bimbós állapotban elérték a kétméteres magasságot. Az olajnövény nagyrészt már a virágzás stádiumában van, a sorok bezárultak, ami a mostani szárazságban előnyös, hiszen így mérséklődik a talaj párologása.

A napraforgó növény-egészségügyi helyzete még kielégítő - véli a Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztálya. A termelők többsége ez idáig két alkalommal védekezett a gombák és rovarok (főleg levéltetvek) ellen. A későn - javarészt a kipusztult repce helyére - vetett állományok növényvédelmére fokozott figyelmet kell fordítani, ezeknél ugyanis jelentősen megnő a peronoszpóra megjelenésének kockázata. A nyár eleji esők és a magas hőmérséklet nagyban elősegítették a szaporítóképletek gyors burjánzását. Azokon a helyeken, ahol a kórokozó számára ideálisak a körülmények, vagy elmaradt a permetezés, már előfordulhatnak a betegségre utaló jelek, de fertőzés egyelőre csak a termőterület elenyésző részét érinti. Az Észak-Dunántúlon tapasztalható komoly csapadékhiány miatt a növényvédelmi munkálatokat csak részben sikerült elvégezni, ezért itt a levéltetvek ellen virágzásban is kell majd védekezni.

Tavaly áprilisban a napraforgómag telephelyi termelői ára 115-120 ezer forint/tonna, június közepén 110-115 ezer forint/tonna, majd július derekán már csak 103-106 ezer forint/tonna volt. A termelői árak jelenleg 120-125 ezer forint/tonna körül mozognak.