A januári infláció lényegesen jobb lett a vártnál (2.)

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint januárban 1,5 százalék volt a havi átlagos infláció, szemben a decemberben mért 0,8 százalékkal és az 1999 első havában regisztrált 2,5 százalékkal. A januári év/év alapon számolt infláció 10 százalék, ez decemberben még 11,2 százalék volt. Ez a szám lényegesen alacsonyabb a NAPI Gazdaság által februárban megkérdezett elemzők előrejelzéseinek 10,26 százalékos átlagánál, és szinte megegyezik a január eleji felmérésünk alapján számított 9,9 százalékos konszenzus-értékkel.
, 2000. február 11. péntek, 10:50
Fotó:

A KSH szerint januárban mindössze 0,7 százalékkal nőttek a hatósági árak, viszont a jövedéki adók emelkedése miatt a benzin, a szeszesitalok, valamint a dohányáruk ára rendre 2,7, 2,9, illetve 1,4 százalékkal növekedett. A postai szolgáltatások januárban 6,1 százalékkal drágultak, a közlekedés 5,6 százalékkal. A ruházati cikkek ára viszont 2,5 százalékkal mérséklődött, alapvetően a téli végkiárusítások következtében. A hónap során 2 százalékkal nőttek az élelmiszerárak, a szolgáltatások ettől alig elmaradva, 1,9 százalékkal drágultak.
Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő elemzője szerint az árnövekedést ezúttal fékezték a szolgáltatások, ezek ára 1999 januárjában még 4,5 százalékkal emelkedett. Az átlagnál kisebb mértékben drágult a háztartási energia, a benzinár volatilitása viszont nagy volt. Az élelmiszerárak kedvező alakulásában Duronelly szerint a nagy áruházláncok árvisszatartó hatása is érvényesült.
A KSH számításai szerint tovább csökkent a maginfláció. Januárban az előző hónaphoz viszonyított értéke 0,2 százalék volt, az év/év alapon számított értéke pedig 9,5 százalék, szemben az 1999 decemberében mért 10,2 százalékkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK