BUX

A jobb adókörnyezet nem vonzza a cégeket?

Az Ifua Horváth&Partners felmérése szerint a régiónkban letelepedő vállalatok számára az adókörnyezet nem annyira fontos, mint a munkaerő képzettsége és termelékenysége.

NAPI, 2010. augusztus 9. hétfő, 11:29

A Kelet-Közép-Európa országaiban megtelepedni kívánó nemzetközi vállalkozások legfontosabb telephely-választási szempontjai között nincs az első hétben az adózási környezet - állapítják meg friss tanulmányukban az IFUA Horváth & Partners szakemberei.
A vezetési tanácsadó cég németországi anyavállalata azt mérte fel, hogy mely tényezők befolyásolják érdemben a letelepülő vállalkozások döntéseit a régióban.

A munkaerő képzettsége, termelékenysége, és rendelkezésre állása jelenti a telephely-választási sikertényezők legkritikusabb együttesét. Ide természetesen beleértendők a bérköltségek is, amelyek magában foglalnak bizonyos adózási szempontokat is, hiszen a jövedelemadó és a járulékok mértékében jelentős régiós eltéréseket találni. Bármely ország tőkevonzás szempontjából lemaradásra van ítélve a jól képzett, elhivatott, eredményorientált munkaerő, és annak folyamatos utánpótlása híján - foglalta össze a felmérés legfontosabb tanulságát Radó István, az Ifua Horváth&Partners ügyvezető partnere.

A kutatás másik fontos megállapítása, hogy nem az egzakt mértékek számítanak a telephelyválasztás során, sokkal inkább a tényezők dinamikája, illetve az azok tekintetében remélhető pozitív fejlődés. A vállalkozások számára a stabilitás, a kiszámíthatóság a legfontosabb, éppen ezért a telephely kiválasztása nem feltétlenül múlik néhány százalékon, vagy egy kezdeti kiugró kedvezmény mértékén - hangsúlyozta Radó István. Ebből következik, hogy a működés biztonságát szolgáló jogi és gazdaságpolitikai körülmények, illetve a napi működés kiegyensúlyozottságát ugyancsak meghatározó infrastrukturális adottságok mind a toplista élén szerepelnek.