A három nagy hitelminősítő, a Moody's, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. Az S&P és a Fitch módszertanában ez BB +, a Moody's osztályzati gyakorlatában Ba1 szintű minősítést jelent.

A Fitch ugyanakkor - egyelőre egyedüliként a három cég közül - már felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben Magyarországra.

A magyar adósbesorolások legutóbbi hitelminősítői felülvizsgálatát a Standard & Poor's hajtotta végre szeptember 18-án. Bár a londoni elemzői közösségben az akkori felülvizsgálat előtt is voltak olyan előrejelzések, amelyek azt valószínűsítették, hogy az S&P javíthatja a magyar adósbesorolás kilátását, a cég végül megerősítette, de nem módosította sem a devizában és forintban fennálló hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségek BB+/B szintű besorolását, sem ennek stabil kilátását.

A Standard & Poor's idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország már nem szerepel. Legközelebb, november 6-án a Moody's, majd november 20-án a Fitch Ratings vizsgálja a magyar adósbesorolásokat.

A Fitch felülvizsgálatával befejeződik a magyar államadós-osztályzatok idei hitelminősítői elbírálása.

A Morgan Stanley elemzői az európai felzárkózó térség várható fejleményeiről összeállított legutóbbi helyzetértékelésükben közölték, hogy derűlátóan ítélik meg Magyarország felminősítési esélyeit, mivel "bőségesen lenne indok" arra, hogy Magyarországot a hitelminősítők visszaemeljék a befektetési ajánlású adósosztályzati kategóriába.

A ház szerint egyelőre valószínűleg korai lenne azt várni, hogy a Moody's már jövő pénteken megteszi ezt a lépést, de arra van esély, hogy a hitelminősítő a jelenlegi stabilról pozitívra javítja a magyar szuverén adósbesorolás kilátását.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) önfinanszírozási programja is könnyíti a hitelminősítői osztályzatjavításokat, a külső adósságállomány csökkenésének gyorsításával. Mindemellett a devizahitelek átváltása is hozzájárult a magyar gazdaság külső sebezhetőségének mérséklődéséhez, és eltávolított egy "szerkezeti anomáliát" a magyar gazdaságpolitikából - hangsúlyozták.

Nem biztos mindazonáltal, hogy a Moody's a jövő péntekre kitűzött felülvizsgálati időpontban bármiféle módosítást bejelent.

Az Európai Unió által a globális pénzügyi válság után életbe léptetett szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott, Brüsszelnek benyújtott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket EU-államadósok esetében. A szabályozás azonban arra nem kötelezi a cégeket, hogy a kijelölt napokon ténylegesen módosítsák is a menetrendben sorra kerülő szuverén EU-adósok besorolásait vagy az osztályzatok kilátását.

A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban az sem feltétlen követelmény, hogy a felminősítést a kilátás pozitívra javítása előzze meg.

A Standard & Poor's például a magyar adósosztályzat március 20-án végrehajtott idei első felülvizsgálatán az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül emelte egy fokozattal a jelenlegi BB +-ra a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.