Peking tavaly indította el azt a kísérleti programot, amelyben néhány kínai régióra és kiválasztott országra korlátozva lehetővé tette az export-import üzletek kiegyenlítését yüanban, első lépésként a kínai deviza nemzetközi fizetőeszközzé tétele felé vezető úton. 


A program néhány kínai régióra, Hongkongra és Makaóra, és az ország főbb exportőr övezeteiben, Sanghajban és Kantonban működő néhány vállalatra korlátozódott.


Kanton kormányzatának hivatalos lapja, a Nanfang Ribao (Southern Daily) vasárnapi jelentése szerint a program egyes korlátozásait enyhíteni fogják a szélesebb körű bevezetés érdekében. 


"A kormány illetékes hivatalai nemrégiben megegyeztek abban, hogy a továbbiakban nem korlátozzák a külkereskedelmi fizetéseket jüanban bonyolító programban résztvevő határon kívüli területek körét" - írja a jelentés, kantoni kormányzati illetékesek egy nemrégiben történt megbeszélésére hivatkozva.


"A programban résztvevő kínai területeken a külkereskedelmi jogosultsággal rendelkező vállalatok mindegyike fizethet jüanban az import után" - fogalmaz a jelentés. A cikk nem tesz említést az exportról a könnyítések részeként, és nem esik szó arról sem, hogy a könnyítés hatálya kiterjed-e Sanghaj térségére is.


Kínára nagy nyomás nehezedik az Egyesült Államok és az EU részéről a jüan árfolyamának erősítése érdekében, hogy megkönnyítsék saját kínai exportjukat és csökkentsék kereskedelmi deficitjüket Kína viszonylatában.


A kínai lap nem hozza közvetlen kapcsolatba a jüanban történő fizetések könnyítését a külföld által gyakorolt politikai nyomással, idézi viszont a kantoni kereskedelmi hivatal vezetőjének helyettesét, aki úgy fogalmazott, hogy "a könnyítés lehetővé teszi a külkereskedelmi vállalatoknak a devizaárfolyam-problémák kezelését".


"A programban résztvevő vállalatok köre már nem esik földrajzi korlátozás alá" - fogalmazott a kínai jegybank kantoni kirendeltségének egy illetékese. "Amennyiben a külföldi partner hajlandó rá, mi aktívan támogatjuk a külkereskedelmi fizetések bonyolítását jüanban."