Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Központi Bank (ECB) azért hozta létre a T2S platformot, hogy harmonizálja az európai elszámolási rendszereket, valamint egységesítse és ezáltal hatékonyabbá és biztonságosabbá tegye az értékpapír-tranzakciók lebonyolítását. A rendszer 2015 júniusban kezdte meg működését, amelyhez Európa értéktárai és jegybankjai több hullámban csatlakoznak. A központi infrastruktúrával még a hosszú elszámolási láncokon keresztül lebonyolított, határon átnyúló ügyletek elszámolása is valós időben történhet, egyelőre kizárólag euróban - ismertetik a közleményben.

A magyar központi értéktár a február 3-5. között lezajlott migrációs folyamat lezárásával a német, osztrák, szlovák, szlovén és luxemburgi értéktárakkal együtt az európai értékpapír-elszámolási rendszer résztvevőjévé vált.

A T2S-hez csatlakozással az euróban kötött értékpapír tranzakciók elszámolását a Keler már a frankfurti platformon keresztül biztosítja. Az értékpapír-tranzakciók lebonyolításának biztonságosabbá és hatékonyabbá tétele mellett a csatlakozás előnye a magyar értékpapírok nemzetközi elérhetőségének javulása is - írta az MTI.

Az 1993-ban alapított Keler Központi Értéktár Zrt. tulajdonosai az MNB és a Budapesti Értéktőzsde Zrt. A Keler a magyar tőkepiac egyedüli központi értéktáraként a magyar értékpapírok kibocsátásának, az értékpapír tranzakciók kiegyenlítésének központi háttérintézménye. Leányvállalata, a Keler KSZF Zrt. klíringházként biztosítja az ügyletek biztonságos és átlátható elszámolását.