A képviselők járandósága nő - sok dolgozóé csökken

Havi bruttó kétszázezer forinttal emelnék a parlamenti képviselők tiszteletdíját. Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága viszont meg sem hallgatta a Magyar Szakszervezeti Szövetség (Maszsz) elnökét, aki arról beszélt volna, hogy a cafeteria adóztatási szabályainak változása miatt az érintett dolgozók évi nettó jövedelme nyolcvan-kilencvenezer forinttal csökken - írta közleményében a Maszsz.
Domokos Erika, 2018. július 13. péntek, 18:24
Fotó: Shutterstock

Sajátos helyzet állt elő: a kormánypárti többség tartózkodó szavazata miatt nem adtak szót az Országgyűlés törvényalkotási bizottságában a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökének csütörtökön. Kordás László a kormánynak az egyes cafeteriaelemek adómentességének megszüntetése, illetve többletadóztatása kapcsán fejtette volna ki a véleményét az összes konföderáció nevében, de a testület úgy döntött, hogy nem kíváncsi az érdekképviseletek álláspontjára - olvasható a szakszervezeti szövetség közleményében.

A béren kívüli juttatások között több olyan elem is van, amely összhangban van a kormány társadalompolitikai intézkedéseivel, ilyen például a munkaerő mobilitását elősegítő lakhatási támogatás, az iskolakezdési támogatás, a diákhitel, illetve a lakáshitel visszafizetéséhez nyújtott támogatás, valamint az öngondoskodást segítő nyugdíjpénztári hozzájárulás. Ezek kedvezményes adóztatását vagy adómentességét a kormány megszüntetné, de erről Kordás László a szakbizottságban nem is beszélhetett - írták a közleményben.

Ehhez képest havonta nagyjából kétszázezer forinttal emelnék a parlamenti képviselők fizetését a törvényalkotási bizottságához benyújtott kormánypárti javaslat szerint. Így ők a bruttó átlagfizetés háromszorosát keresnék, ami azt jelenti, hogy míg eddig 748 ezer forint volt a tiszteletdíjuk, jövőre ez 948 ezer forintra nőne. A frakcióvezetők ennek a dupláját, a frakcióvezető-helyettesek pedig több mint a másfélszeresét keresnék az újonnan megállapítandó képviselői alapfizetésnek.

Mindez tiszteletreméltó kezdeményezés, hiszen fizessük meg jobban a választott képviselőinket. A MASZSZ álláspontja viszont az, hogy ez így elfogadhatatlan. Miközben a parlamenti többség a saját jövedelmének emelését kész támogatni, tökéletesen közömbös a választói iránt. Olyannyira érdektelenek, hogy meg sem akarták hallgatni a legnagyobb szakszervezeti konföderáció képviselőjét. A kétharmados többséggel megnyert választás után ez persze érthető, hiszen a következő négy esztendőben nem kell elszámolniuk semmivel. Legfeljebb a saját lelkiismeretükkel. Úgy tűnik azonban, hogy ez különösebben nem foglalkoztatja őket, és a képviselők többségét nem érdekli, hogy a cafeteria rendszerének átalakításával évi nyolcvan-kilencvenezer forintot vesznek ki legalább kétmillió munkavállaló zsebéből. Miközben a képviselők legalább havi bruttó kétszázezerrel többet vihetnek haza, és számukra csak ez a fontos. Ráadásul a gyülekezési jog korlátozásával sincs bajuk, ami megnehezíti, hogy bárki tiltakozzék a kormányzat intézkedései ellen. Szégyelljék magukat! - írta a Maszsz közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.07.14 01:18

szerintem semmi szokatlan nem tortent, minden ugy ment, ahogy elore varni lehetett. ez a fidesz fele kormanyzas, a csontot mar odadobtak a valasztas elott bozske utalvany kepeben, most ok jonnek es mindenki fogja be a pofajat. szamoljuk mar ki, hogy a 2010-ben meg sok kepviselore mennyit koltott az allam, mostmeg a majdnem 200-ra mennyit kolt? letszamcsokkentes? kacckacc...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2018.07.13 21:10

@Czirok_a_gasztroblogger:
Nostredamus megírta és amit ő írt az bizony igaz lett. A vörös 50 évig fog Magyarországon pusztítani. 8 már letelőben van. Kádárt akarta utánozni, de túltett rajta a pusztításban és az erkölcstelenségben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.07.13 20:52

Naná. A mutyibandának egyre több pénze lesz, a rabszolgáknak meg egyre kevesebb.

Gyertek haza rabszolgák, kitermelni a mutyibandánk milliós fizetéseit, könyörgünk!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html