A képzett munkaerő hiányzik az agráriumból is

Az állami földek eladása nem ördögtől való, hisz a termőfölddel az állam az elmúlt húsz évben sem tudott mit kezdeni. Ennek ellenére a most induló árveréseken szinte borítékolható, hogy nem (csak) a helyben lakó gazdálkodók fognak jelentős birtokhoz jutni. Az állami földeknek sokkal jobb helye lenne a fiatal gazdáknál, szociális szövetkezetteknél – hangzott el a Napi.hu konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén. A munkaerő helyzete sem rózsás: egy falun belül egyszerre van jelen munkanélküliség és a munkaerőhiány, ugyanis hiányzik a képzett munkaerő.
Napi.hu, 2015. november 12. csütörtök, 12:18
Fotó: Napi.hu

Birtokkoncentráció zajlik, amely nem foga megállni, sőt továbbgyorsul, s ennek következtében kialakulhat egy középbirtokosi réteg - vélekedett Mikula Lajos, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének ügyvezető elnöke a Napi.hu Makro Gazda 2016 konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén. A tervek szerint már a jövő héten megindulnak a földárverések, amely a kormány szándéka szerint a helyben lakó gazdák földhöz juttatását segíti.

Mikula szerint a magyar államnak nincs szüksége termőföldre, ebből a szempontból érthető az értékesítés, a földeladás ezért nem ördögtől való. A másik oldalról nézve, ha már van az államnak földje, akkor ezt felhasználhatja az agrárpolitika irányítására, ezért volt üdvözlendő a korábbi haszonbérletek átadása. Ha most értékesítik ezek a földeket, akkor megszűnik ez a lehetőség, például a fiatal gazdák számára a jövőben nem lesz elérhető termőföld. Fiatal gazdaként keveseknek vannak milliói a bankban - miközben vannak olyan eladó birtokrészek, amelyek százmilliókba kerülnek. A földeket ennek ellenére meg fogják venni, igaz nem valódi gazdák, hanem más "földművesek". Azt nehezen tudom elképzelni, hogy fiatal gazdák saját kockázatra, saját forrásból, sok százmilliós földekre pályázzanak - mondta Mikula Lajos.

A hétfőn induló földárverések, vakrepülést jelentenek, hisz a nagy birtoktestek akár még harminc évig is más tulajdonban maradnak, hiába is venné meg a gazda. A tervek szerint két év után felülvizsgálhatóak lennének a korábbi bérleti szerződések. Miközben a program arról szól, hogy a gazdákat juttatják földhöz, ennek haszonélvezői mások lesznek. A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 150 milliárdos hitelkeretet nyit a gazdák számára - ám ezek a hitelkérelmeket csak a licitálás után bírálják el. Az állami földeknek sokkal jobb helye lenne a fiatal gazdáknál, szociális szövetkezetteknél - mondta Máhr András a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese.

Máhr András és Mikula Lajos
Napi.hu

A következő időszakban a mezőgazdaság átmeneti versenyképesség romlására kell számítani, a most zajló programok miatt - mondta Máhr András. A magyar mezőgazdaságban van egy professzionális árutermelői réteg, a másik oldalon pedig van egy szétaprózódott birtokrendszerben termelő kör. Ebben a két végletben őrlődik a mezőgazdaság. Az állami földértékesítések ezt a folyamatot nem feltétlenül fogják javítani.

A mezőgazdaságból ténylegesen élők száma az elmúlt öt évben csökkent. Amiből a növekedés származik, az a statisztika sajátossága. A mezőgazdaságon belül az alkalmi foglalkoztatás jelentős mértékben nőtt - ez pár hónapos maximum féléves munkaviszonyt jelent. Az elmúlt időszakban a közfoglalkoztatottak is megjelentek a mezőgazdaságban. A készülő földprivatizáció, amely akár több száz éves, nagy gazdaságok szétesését eredményezheti, sem a foglalkoztatást, sem a hatékonyságot nem fogja erősíteni.

Mikula Lajos szerint túlzóak azok a statisztikai adatok, amelyek a magyar agráriumban 600 ezer gazdálkodóval vagy foglalkoztatottal számolnak. A magyar mezőgazdasági munkarőpiacon szélsőséges helyzet alakult ki: miközben már nem találni egy normális mezőgazdasági munkást, addig hiányzik a szakképzett alkalmazotti tömeg - egy falun belül egyszerre van jelen a munkanélküliség és a munkaerőhiány.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2015.11.12 15:29

a falvak lakossága elöregszik, a fiatalok ma már londonba, zürichbe mennek, a minimálbérért robotolás egy magyar agrárvállalkozásnál a legkevésbé sem jelent nekik perspektívát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.11.12 13:23

Kihalt a TSZ,Mezőgazdasági kombinátokban dolgozó emberek java.Újak nem jöttek,mert elmennek a városokban összeszerelőnek a multikhoz.Több,biztosabb pénz,tisztább munka,kiszámíthatóbb élet.Esetleg külföldre...
-Most nézzük az oktatás és képzés oldaláról.
Mezőgazdasági szakmunkás tanulónak nem érdemes menni,mert az életben adódó munkát pár óra alatt el lehet sajátítani aki dolgozni akar.
Középfokon nem érdemes tanulni (szakközép,technikum)mert azt csinálja mint a szakmunkás,talán kicsit több pénzért.
Főiskola,egyetem ....és ki alkalmazza???Esetleg valami állami cég ami nemesítéssel,kutatással foglalkozik.Esetleg beállhat egy nagy multi termék bemutatós emberkének.Vállalati autó,nagy duma....semmi fejlődési lehetőség.
Kihagytam valamit???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html