Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a pályázati felhívások már több megyében elérhetőek voltak, a pályázati kiírások helyi jegyző általi kifüggesztésével, november másodikától indul élesben a Nemzeti Földalap új haszonbérleti pályázati időszaka. Egyelőre 9 megyében indult meg a pályázati időszak - a gazdáknak 45 napjuk lesz a pályázatok beadására -, azonban a következő hónapokban folyamatos lesz az újabb és újabb felhívások megyék szerinti megjelenése: egyrészt a földalap haszonbérleti szerződéssel szeretné hasznosítani azt a 65 ezer hektárt, amelyet idén megbízási szerződések keretében műveltek az idén, másrészt sor kerül 7 ezer hektár, idén, és további 4 ezer hektár jövőre lejáró bérleti szerződés miatti újrahasznosítására is - közölte Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnöke.

Főszabály szerint 20 évre szóló haszonbérletre pályázhatnak majd az érdeklődők. A résztvevők őstermelők, családi gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók, fiatal gazdák, valamint polgárjogi társasági szerződést kötött, együttes ajánlattevő gazdatársulások, valamint 2011. június elseje előtt alapított gazdálkodó szervezetek lehetnek. A már birtokukban, illetve használatukban lévő termőföld - hozzászámítva a megpályázott haszonbérelt területet is - nem haladhatja meg az 1200 hektárt. Az újonnan kiírt pályázatoknál nem érvényesíthető a korábbi bérlők elő-haszonbérleti joga.

A részletes kiíráshoz a regisztrációs díj megfizetése után juthatnak hozzá az érdeklődők, akik ezzel titoktartási kötelezettséget is vállalnak. Ezt követően 60 nap alatt bírálja el a pályázatokat a földalapkezelő szervezet megyei kormánytisztviselőiből álló bíráló bizottság, a szerződéskötésre 30 napra áll rendelkezésre.

A meghirdetett, többnyire 30-50 hektáros birtoktestek pályázati felhívásaiban esetenként eltérő célokat határoznak meg, de mindegyiknél érvényes a birtokpolitikai irányelvek - mint a családi gazdaságok megerősítése, vagy a fiatal gazdák támogatása szem előtt tartása és az állattenyésztés ösztönzése. Utóbbi érdekében a pályázóknak vállalniuk kell, hogy két hektáronként egy nagy állategységnek - például egy szarvasmarha - megfelelő állatállomány tartását. Az állami földekre pályázóknak gazdálkodási tervet is mellékelniük kell, és az abban foglaltak, kedvező döntés esetén a haszonbérleti szerződés évente ellenőrizhető része lesz. A vállalások be nem tartása, például az állatállomány piaci okokból való csökkentése miatt pedig akár szerződést is bonthat majd a földalap. A szervezet ugyanakkor abban bízik, hogy ha a kistermelői állattartás fölfut majd, ezt a piaci szereplők is megfelelőképp reagálják majd le.

Újdonság, hogy nem árverseny lesz az elbírálásnál - a bérleti díj egységesen évi 1250 forint aranykoronánként -, hanem az egyes pályázati céloknak való minél jobb megfelelés lesz a döntő. Az elbírálásnál pluszpontot érhet az őshonos állatok tartására, illetve növények termesztésére tett vállalás, de a környezetkímélő gazdálkodás terve is. Úgy állítottuk össze a pályázatot, hogy külső segítség, pályázatírók igénybe vétele nélkül is részt vehetnek benne a gazdálkodók - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Nagy János, az NFA elnökhelyettese. Hiánypótlásra viszont nem lesz lehetőség, módosítani csak a pályázatbeadásra rendelkezésre álló 45 nap alatt lehet a beadott anyag visszavonásával, majd újbóli benyújtásával.