Az EMMI szakmai irányelve a csecsemők és kisgyermekek optimális táplálásáról megegyezik az Egészségügyi Világszervezet és az Egyesült Nemzetek Szervezete Gyermekalapja ajánlásaival, mely az élet első hat hónapjában az egészséges csecsemőknél kizárólagos anyatejes táplálást javasol.

A szoptatás az anyánál növeli a következő teherbeesésig eltelő időt, csökkenti az emlő- és petefészekrák kockázatát, és csökkenti a magas vérnyomás kockázatát.

A szoptatott gyermeknél pedig segíti a fertőző betegségek leküzdését, csökkenti a hasmenés előfordulását és súlyosságát, csökkenti a légzőszervi fertőzések és az akut középfülgyulladás előfordulását, megelőzi a fogszuvasodást, valamint a harapási rendellenességeket, pozitívan hat az értelmi és érzelmi fejlődésre, a kötődés kialakulására. A szoptatás segítéséhez magas szintű, egyetemi szervezésű oktatásban részesülnek a szakdolgozók és az orvosok, illetve ingyenes laktációs tanácsadó képzést is biztosítunk - olvasható az EMMI közleményében.

Szeretnénk, ha a szülés pozitív tapasztalat lenne az édesanyáknak. Ennek érdekében országos szinten is elérhetővé tesszük a családbarát, családközpontú szülészeti ellátást, melynek középpontjában a baba-anya-apa egysége áll - írta tárca. A családbarát szemléletnek megfelelő infrastruktúra megteremtésére, fejlesztésére tavaly 6 359 millió forinttal támogatott a kormány 50 szülészeti osztályt és 14 Perinatális Intenzív Centrumot.

További 3,4 milliárd forint összegben pedig számos intézményben megteremtettük a családközpontú (AnyaBaba-Család) szülészeti ellátás feltételeit, melyek magukban foglalják az anyatejgyűjtő állomások fejlesztését illetve a várandós és a szülés körüli időszak pszichés támogatásának segítését is. Emellett 2021. július 1-től a csecsemőgondozási díj is a jelenlegi 70 százalékról az édesanya teljes fizetésének mértékére nő.