A kkv-k nem tolonganak a Széchenyi-terves pénzekért

magyarországi kis- és közepes vállalkozások (kkv) bár értékelik az Új Széchenyi Terv irányvonalait, azonban megítélésük szerint a pályázati rendszer közel sem optimális; a merev bürokratikus szabályok és a pályázatokkal járó nagymértékű adminisztrációs teher sok potenciális igénylőt elbizonytalanít - állítja a Körics Euroconsulting fejlesztési tanácsadó cég.
MTI, 2011. október 20. csütörtök, 15:29
Fotó: Napi.hu

A cég szerint ezt támasztják alá a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján található adatok is, amelyek szerint az eszközbeszerzésre irányuló pályázatokra az utóbbi nyolc és fél hónapban eddig 1720 támogatási igény érkezett közel 30 milliárd forint értékben, míg korábban évente átlagosan több mint 3000 pályázat érkezett be közel 50 milliárd forint értékben.

Az utóbbi években ez havi szinten átlagosan több mint 250 eszközbeszerzési pályázatot jelentett, ez idén alig több mint 200 pályázatot jelent havonta.

A Körics Euroconsulting felhívja a figyelmet arra, hogy a pályázatok területi megoszlásában is a korábbi évektől eltérő irány látszik körvonalazódni, vagyis a hátrányosabb Észak-magyarországi régióban 5 százalékkal csökkent, míg a fejlettebb Nyugat-dunántúli régióban 5 százalékkal emelkedett a kkv-k által beadott pályázatok száma. Bár az idei év még nem zárult le, azonban a tendencia világos - fűzik hozzá.

A pályázói kedvet nagyban csökkenti, egyben a pályázatok lebonyolítását is megnehezíti a kifizetési igénylések benyújtása során elvárt túlzott adminisztráció - idézi a közlemény Küher Katalint, a cég szakértőjét, aki szerint a támogatás lehívásának folyamata az időközben történt változtatások folytán még bonyolultabbá és átláthatatlanabbá vált.

Az így kialakult helyzetet tovább rontja, hogy a felmerülő kérdésekre a korábbiaknál is késedelmesebben és félreérthetően válaszolnak a Közreműködő Szervezetek - fűzi hozzá. Az optimista nyilatkozatokkal ellentétben a pályázói tapasztalat az elnyert támogatások kifizetésének további lassulását mutatja, amely az utófinanszírozásos rendszerben nem egyszer a nyertes pályázók anyagi ellehetetlenüléséhez vezet - hívja fel a figyelmet a szakértő.

HOZZÁSZÓLÁSOK