A Klik-nél lehet a legnagyobb baj - Mi lesz a bérekkel?

Októberben 8,6 milliárd nőtt a közintézmények lejárt tartozása, a legnagyobb baj a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik) látszik, pedig az intézményfenntartó 27 milliárd forintot kapott. Ennek a pénznek a tanárok örülhetnek – ők megkaphatják elmarat bérük egy részét – a beszállítók tovább várhatnak számláikra.
Papp Zsolt, 2015. november 24. kedd, 07:21
Fotó: Napi.hu

Októberben nagyot ugrott a költségvetési szervek tartozása, a Magyar Államkincstár adatai szerint 82,7 milliárd forintra emelkedett, ami 8,6 milliárd forintos növekedés egyetlen hónap alatt. Egyértelműen megfordult a trend: a kórházak konszolidációja lezárult, további tartalékok nincsenek rendszerben.

A legnagyobb adósságnövekedés nemcsak a kórházaknál volt, hanem a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál. A Klik lejárt adósságai október végén meghaladták a 9,6 milliárd forintot, ami 2,9 milliárdos növekedés egyetlen hónap alatt. Az iskolafenntartó alapítása óta gazdálkodási problémákkal (is) küzd, sokszor az alapvető feladatait sem tudja ellátni. Több tízmilliárd forinttal tartozhat a beszállítóknak - a 9,2 milliárd csak a lejárt tartozásokat jelenti. Nem jelenik meg a tartozások között a tanároknak ki nem fizetett pótlékok, bérek összege - ez is több tízmilliárdos tételt jelent.

A kormány épp a múlt héten döntött arról, hogy a Klik az elmaradt bérek, pótlékok kifizetésére 26,6 milliárd forintot kapott a költségvetési tartalékából. Ezt a pénzt várhatóan a decemberi fizetéssel kapják meg a Klik alkalmazottak - főként pedagógusoknak. Ebből a pénzből fedezhetik például a mindennapos testnevelés bevezetésével kapcsolatos többlet tanári díjakat, de számos más tételben is elmaradásban van a Klik.

Közintézmények tartozása (millió forint) - ahova nem jutott pénz

SzeptemberOktóberVáltozás
Klebelsberg Intézményfenntartó Központ668896122924
Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház11341688554
MH Egészségügyi Központ22422763521
Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház10631573510
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház549992443
Csongrád Megyei Kormányhivatal624986362
Uzsoki Utcai Kórház66427361
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr9651307342
Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ168506338
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal409744335
Forrás: Magyar Államkincstár

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László, a napokban nyílt levélben szólította fel az elmaradások kifizetésére a Klik-et. Azt írta, hogy a beérkezett információk szerint a Klik már hónapok óta nem utalja az intézményekben dolgozó közalkalmazottaknak és az óraadói megbízással rendelkezőknek a munkába járási költségtérítést, jubileumi jutalmat, az óraadói megbízási díjat, végkielégítést és egy sor más jogcímen járó összeget.

A Klik mellett állandó problémát jelent a kórházak, egészségügyi intézmények fizetőképtelensége is. Idén már elvileg a kórházak átestek egy 60 milliárd forintos konszolidáción, ám ennek nem látni tartós hatását. Az adósság átmenetileg csökkent, de az ősz folyamán már növekedni kezdett. Nem kizárt, hogy a kormány még az év végén egy pár tízmilliárd forintos adósságrendezést hajt végre - már ha addig nem költik el a költségvetési tartalékban maradt mintegy 30 milliárd forintot.

A közintézmények lejárt adósság (millió forint) - ahova még jutott pénz

SzeptemberOktóberVáltozás
Szegedi Tudományegyetem25011656-845
Debreceni Egyetem17951297-498
Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság766304-462
Budapesti Rendőr-főkapitányság4310-431
Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktató Kórház613262-351
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet21481891-257
Pest Megyei Kormányhivatal20611810-251
Kecskeméti Főiskola28937-252
Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság31266-246
Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság2190-219
Nemzeti Sportközpontok889702-187
Forrás: Magyar Államkincstár

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2015.11.24 15:42

@rigolya2: "Az utazási költségeket, a versenyeztetési költségeket, az óraadók díjait, a vizsgáztatási díjakat nem fizetik."

Sok egyéb mást sem fizetnek, vagy csak olyan későn, hogy addigra a kérelmező felmond, vagy a probléma magától megszűnik:))

Mikor a páter és az ex Mszmp tag összehozta a KLIK nevű vízfejet, már akkor tudni lehetett, hogy ez nem fog működni, már csak a mérete miatt sem.

Az idei technikus vizsga gyakorlati része úgy realizálódott, hogy az osztályban tanító kollégák - szó szerint értsd - összetarhálták a szükséges elektronikai alkatrészeket, hogy a tanulót le tudják vizsgáztatni!

A jobber kórus szerint ez természetesen nem tétel, az ország jobban teljesít.

Nézd meg mivé lettek a világmegváltó ötleteik, kezdve Ócsától a gránitszilárdságútól a Klik -ig és az ugyancsak hosszú várólistákig.

Egyetlen dolog megy kifogástalanul. A sokat kárhoztatott EU-s pénzek lenyúlása.
Amennyiben megállapítják, hogy pl. a vőuram geseftje sem volt szabályos akkor megint elkezdik a nyomják Krahácsot c mantrát:))
Így megy ez orbanisztánban, a sok birka meg béget hozzá, és eltekint attól, hogy a messiás az ő pénzüket is herdálja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.24 12:00

@room_101:

roomy - megteheti, az ő dolga, az enyém meg az, hogy az engem sértő, személyiségi jogaimba gázóló kommenteket nem akarjam itt látni.

A kritika más, akármilyen kemény lehet, a személyeskedésnek is vannak lehetőségei, Walaki túllépett ezen, sokadszor.

Egyszer-kétszer elszórakozom rajta, harmadszor már nem tetszik, negyedszer meg úgy gondolom, agresszív disznó, aki írja.

És nem szeretném, ha agresszív disznók a maguk disznóságát írnák rólam.

Én nem vagyok közszereplő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.24 11:57

@Warlock:

Sajnos sértő a hozzászóásod.

Törlést kérek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

room_101, 2015.11.24 11:45

Gyerekek, attól tartok, a moderáció kéréseiteket a moderátor kölcsönösen és magasról fogja leszarni, kár ezzel koptatni a billentyűzetet.
Másrészt kifejezetten szórakoztató ez a cicaharc.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2015.11.24 11:44

@Bulemia: Blama, röviden:

1) Nem haragszom Rád, szíved joga, hogy te haragudj rám, minden okod megvan rá.

2) Tudom, hogy komoly betegséged van, és azt is tudom, hogy a belőled sugárzó gyűlölet és depresszió ebből fakad. Kérem szíves megértésed abban a tekintetben viszont, hogy ezt a mértékű gyűlöletet publikálni, a depressziót terjeszteni, a magad nyomorát másokra vetíteni, nem szép dolog. Ami miatt te gyűlölsz engem (merthogy "rádszálltam"), minden ebből fakad, ez ellen tiltakozom kezdettől fogva veled kapcsolatban.

3) A betegség, amiről beszéltem a depresszió, nem a szervi problémáid. Mindkét téren őszinte jobbulást kívánok neked, biztos vagyok benne hogy megérdemled hogy jobbra forduljon a sorod.

4) Továbbra is arra kérlek, ne terítsd be a világot depresszióval, azért mert te depressziós vagy.

5) Továbbra sem vagyok se fideszes, se jobber, se náci, igaz liberós sem... szektafüggetlen vagyok, ha tetszik neked, ha nem.

Mielőbbi jobbulást kívánva, Üdvözlettel: Walaki (Vorlok)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html