A koalíció igent mondott az eü-biztosítási modellre

Az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága szerdai ülésén 16 igen és 9 nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak minősítette az egészségbiztosítási pénztárak és a kötelező egészségbiztosítás rendjének újraszabályozásáról beterjesztett törvényjavaslatot - jelentette az MTI.
NAPI Online, 2007. november 7. szerda, 15:54
Fotó:

Az egészségbiztosítás átalakításáról készült törvénytervezet kompromisszum eredménye, de a lényeg, választható és versenyző pénztárak létrehozása megmaradt - jelentette ki az előterjesztő nevében Baraczka Marianna. Az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára hangsúlyozta: a pénztárak nem szelektálhatnak a betegek között, aki nem választ pénztárt, az a területileg illetékes pénztár tagjává válik.

A törvénytervezetben foglalt modellhez hasonló rendszer működik a világon, de pontosan ilyen nem - felelte ellenzéki képviselői kérdésre a szakállamtitkár.

Egy másik kérdésre kifejtette: az egybiztosítós modell 1,8 százalékos költségét nem lehet összehasonlítani a több biztosítós modellben engedélyezett maximum 3,5 százalékos működési költséggel, hiszen nem a jelenlegi ellátási színvonalat kívánják nyújtani az újonnan alakuló biztosítók, amelyek minimum 500 ezer, maximum 2 millió taggal kezdhetik meg a működést.

HOZZÁSZÓLÁSOK