A költségvetés tartalmi átalakítására van szükség

Az adórendszer egyszerűsítésére, beszedhetőségére kell törekedni. A fellendülés motorját a bizalom jelenti, ahhoz pedig kiszámíthatóság szükséges - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Napi Gazdaság mai makrokonferenciáján.
NAPI, 2012. február 16. csütörtök, 10:54
Fotó: Napi.hu

Meggyőződésem, hogy hiányoznak a monetáris politika kamatcsökkentési lehetőségei - fogalmazott Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Napi Gazdaság mai makrokonferenciáján. Az intézményi struktúrákkal kapcsolatos kérdéseket nem oldja meg az, hogy a központi költségvetésből vagy a helyiből finanszírozzák azt.

Ha a GDP-növekedés kisebb lesz a tervezett 0,5 százaléknál, az csökkenti a bevételeket, így a kiadási oldalon is igazítani kell, vagy a tartalékok felhasználásával, vagy további visszafogással. A 2012-es év stagnálásos állapotot jellemzi, és nagy kérdés, hogy ezt fel tudjuk-e használni a növekedés beindításához, vagy 2013 is további lecsúszást hoz.

Kovács előadásában gazdaságpolitikai fordulatot sürgetett, és azt mondta, hogy a különadók kivezetése miatt szükség van kreativitásra, innovációra - ezzel közvetve azt ismerte el, hogy a különadók nem voltak ilyenek - ráadásul az adók menedzselésének technikája és kommunikációja még a KT-ban is megütközést keltett, noha nekik fontos lett volna a költségvetés egyensúlyát biztosító minden lépés.

Az adórendszer egyszerűsítésére, beszedhetőségére, töredezettség csökkentésére kell törekedni - tette hozzá a KT-elnök. Fontos, hogy sor kerüljön az államháztartás tartalmi és nem igazgatási jellegű átalakítására, valamint arra, hogy a bevételi oldalt a forrásigényekhez igazítsák és ne álljon elő olyan helyzet, hogy ha szabályszerűen is, de olyan tételekből finanszírozza Magyarország a költségvetési hiányt, amellyel szemben az unió kritikát fogalmaz meg.

A fellendülés motorját a bizalom jelenti, ahhoz pedig kiszámíthatóság szükséges - zárta előadását Kovács Árpád.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2012.02.16 11:54

@Fenyvesi666: Maga meg az "igazság"...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fenyvesi666, 2012.02.16 11:04

Na végre! Egy komoly szakember felsorolja a tennivalókat!
Mi lenne, ha komolyan vennénk az elhangzott igazságokat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html