A Kopint még hisz a kormánynak

A beruházások és a magánfogyasztás második félévi nagyobb dinamikájának köszönhetően a Kopint-Tárki Konjunktúraintézet változatlanul 3 százalékos éves bruttó hazai termék (GDP) bővülésre számít az idén, csaknem megegyezően a kormány által a konvergencia programban megjelölt 3,1 százalékkal.
MTI-Eco, 2011. június 23. csütörtök, 11:10
Fotó:

A gazdaságkutató csütörtökön bemutatott legfrissebb konjunktúrajelentésében jövőre is 3 százalékos gazdasági bővülést valószínűsít. Az idei inflációs előrejelzést kissé, 3,9 százalékról 4 százalékra emelte a kutatóintézet, és rontotta a 2012-es prognózisát is: a márciusban várt 3,4 százalékról 3,6 százalékra.

Az államháztartás idei hiánya - a magán-nyugdíjpénztári vagyon nélkül - 2,9 százalék lehet az intézet szerint, jövőre azonban 3,2 százalékra nőhet. A Kopint-Tárki szerint a magyar gazdaság kilátásai bár ellentmondásosak, de javulnak, a növekedés motorja továbbra is az export marad, s bár termelési oldalon jelentősen nő a mezőgazdaság hozzájárulása a növekedéshez, de a húzóerő továbbra is az ipar lesz - áll a jelentésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK