Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alumíniumiparban tevékenykedő, svéd tulajdonú Sapa Profiles Kft.-nél folytatott megbeszélést követően Székely Tamás hangsúlyozta, hogy a korengedményes nyugdíj 2011-es megszüntetése óta a megromlott egészségi állapotú munkavállalók többsége elveszíti munkáját. Ezért a szakbizottság tagjainál szorgalmazták, hogy állítsák vissza a korengedményes nyugdíjat, amely ilyen esetekben is jó megoldás lenne.

Úgy vélte: a rugalmas nyugdíjba vonulási lehetőség a munkavállalók számára biztos jövedelemforrást, a munkáltatóknak fiatalabb munkaerő alkalmazásának lehetőségét és kisebb költségeket, míg az államnak az öregségi nyugdíjkorhatárig költségmentességet biztosítana.

Székely Tamás a 2014. december 31-én megszűnő korkedvezményes nyugdíjazás kapcsán megjegyezte, hogy eltörlése helyett újragondolásra van szükség. Kiemelte: a folyamatos munkarendben dolgozó munkavállalók egészségi állapota a komoly terhelés miatt erősen romlik, így többnyire nem érik meg az öregségi nyugdíjat. Ezért a szakszervezet a korengedményeshez hasonló rendszerben biztosítana számukra nyugdíjat, de csak az érintett munkakörök szakmai felülvizsgálatát követően.

Gúr Nándor, a szakbizottság szocialista elnöke hangsúlyozta: közös megállapodásra jutottak abban, hogy Magyarországon a munkaerőpiac rugalmasságát szélesíteni lehet a nyugdíjba vonulás lehetőségének újragondolásával.

Az MSZP szerint a korengedményes nyugdíjazásnak van létjogosultsága, ezért kormányváltás esetén újra bevezetnék, miközben a korkedvezményes és a rugalmas nyugdíjba vonulás kialakítása is tervben van - mondta.

Az MTI érdeklődésére közölte, hogy a székesfehérvári egyeztetésen a bizottság szocialista képviselői voltak csak jelen, a kormánypárti képviselők "nem nagyon akartak részt venni", míg a többi ellenzéki képviselő "egyéb elfoglaltságára hivatkozva" maradt távol.

Horváth József, a Sapa Profiles Kft. személyügyi vezetője elmondta, hogy az emberi szempontokat figyelembe véve a korengedményes nyugdíj ismételt bevezetését megfelelőnek tartaná.

Elmondta, hogy cégük az elmúlt hat évben 70 embernek biztosított korengedményes nyugdíjat. Szerinte sok munkáltató vállalná a korengedménnyel járó terheket, mert az érintettek továbbfoglalkoztatása is költségeket jelentene számukra.