Az egészségügyi államtitkárság az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében kifejtette: 2012 utolsó negyedévében az előző negyedévhez képest az összes kötelezettség 110,4 milliárd forintról 114,8 milliárd forintra változott, míg a lejárt kötelezettség az előző negyedévi állományhoz képest viszonylag kis mértékben - 2,3 milliárd forinttal -, 48,7 milliárd forintra emelkedett.

Az összes szállítói állomány 2012 harmadik negyedévében 83,1 milliárd forint volt, ez az utolsó három hónapban 90,4 milliárd forintra nőtt. A fizetési határidőn túli szállítói tartozás korábban 42,9 milliárd forintot tett ki, ez 2012 végére 45 milliárd forintra nőtt.

Az államtitkárság ugyanakkor kiemelte, hogy a most ismertetett adatokban még nem jelenik meg a tavalyi év utolsó napjaiban kiutalt, 26,6 milliárd forintos konszolidációs támogatás, amelyet a szolgáltatók szállítói tartozásaik kiegyenlítésére is fordíthattak.

Hozzátették, az egészségügyi államtitkárságnak "továbbra is kiemelt célja az ellátórendszer folyamatos monitorozása és fejlesztése". A kórházak adósságállományára vonatkozó adatok átfogó feldolgozása és elemzése segíti az egészségügyi intézmények gazdálkodásának megismerését, illetve az egészségügyi ellátórendszer átláthatóságát - tették hozzá.