A korkedvezményes nyugdíj miatt sztrájkol a Volán

A Volán társaságoknál november 27-én legalább két órás munkabeszüntetést tartanak a vezetett jármű típusához kötött korkedvezményes nyugdíj elleni tiltakozásul - írja az MTI-Eco.
NAPI Online, 2007. november 19. hétfő, 16:29
Fotó:

A sztrájk üzemkezdéstől hét óráig tart - jelentette be Korcsolayné Kovács Krisztina, a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) elnöke sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

A KKSZ mellett a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége, az Autóbuszközlekedésben Dolgozók Uniója és a Liga Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége is részt vesz a munkabeszüntetésben.

A jogszabály szerint a menetrendszerűen közúti közlekedésben dolgozó járművezetőknél a férfiak 10 év, a nők 8 év után 2 év kedvezményre jogosultak, ezt követően férfiaknál 5, a nőknél 4 év után tovább 1-1 év kedvezmény jár. Az autóbuszvezetők esetében a korkedvezmény feltételhez kötött, a jogszabály alapján az 1992 március elseje előtt forgalomba állított autóbuszok vezetése esetén jár kedvezmény, fiatalabb buszokat minősíttetni kell. A szakszervezet azon az állásponton van, hogy mindegyik autóbuszon megterhelő a vezetés, ezért nem méltányos, hogy egyes buszvezetők a jármű típusától függően hátrányba kerüljenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK