BUX
39006

A kormány 12 pontja az árvíz ellen

A kormány 12 pontból álló árvízvédelmi akciótervet fogadott el - jelentette be a miniszterelnök a környezetvédelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Plankó Gergely, 2006. április 4. kedd, 12:48

Kedden 300 millió forintos árvízi készpénz alap felállításáról döntött a kormány, amelyből gyorssegélyt biztosítanak az árvíz károsultjainak. A gazdák megsegítése érdekében a területalapú támogatások az ár- és belvízzel borított területeken gazdálkodók számára is kifzethetők.

A tizenkét pontból álló akcióterv legfontosabb elemeként a kormány kedvezményes hitelprogramot indít, amelynek felhasználható kerete 40 milliárd forintot tesz ki. A 25 éves lejáratú, kedvezményes kamatozású (3 havi EU RIBOR 2,5 százalékos kamat), 3 év türelmi idővel folyosítható hitelt önkormányzatok, gazdasági szervezetek, magánszemélyek vehetik igénybe az árvízi károk helyreállítására. A kormány felhatalmazta a pénzügyminisztert, hogy a hitelre árfolyamgaranciát biztosítson.

Gyurcsány Ferenc közölte: a közmunkaprogramban foglalkoztatott 25 ezer főből 20 ezret átirányítanak a védekelzési munkálatokra. A közhasznú munkára 11 milliárd forintot biztosítanak, amit az érintett önkormányzatok azonnal igénybevehetnek. A már működő árvíz- és belviz közmunkaprogram 3 ezer fős létszámát duplájára emelik, amelyhez 2 milliárd forintos többletforrást biztosítanak.

"Ha nem lesz nagyobb a vgátszakadás, akkor az összes árvízi kár 10-30 milliárd forint között lesz" - mondta Gyurcsány Ferenc. "A Tisza még tartogathat meglepetéseket" - tett hozzá a miniszterelnök.