A kormány pénteki döntésével 810 millió forint támogatást nyújt a Magyar Görögkatolikus Metropólia megalakulásával kapcsolatos infrastruktúra kialakításához - derül ki a Magyar Közlönyből. A pénzt az idei költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékából csoportosítják át az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi közösségi programok és beruházások támogatására szánt keretéhez. A felhasználás és elszámolás határideje 2016. június 30. A kormány arról is döntött, hogy 2016-ban további 1,1 milliárd forintot, 2017-ben pedig 390 millió forintot különítsenek majd el a központi költségvetésben az infrastruktúra kialakításához

Ferenc pápa 2015. március 20-án hirdette ki a döntését, amelyben a magyarországi bizánci rítusúak számára megalapította a Hajdúdorogi Metropóliát, s melynek székhelyévé Debrecen városát jelölte ki - olvasható a kormányhatározatban. (A görögkatolikus metropólia rangban a római katolikus érsekségnek felel meg.)

Magyarország kormánya - hűen az Alaptörvényében megfogalmazott Nemzeti Hitvallásához, amely szerint: "Elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó erejét. Becsüljük országunk különböző vallási hagyományait." - örömmel fogadta Őszentsége Ferenc pápa március 20-án kihirdetett döntését - áll a kormányhatározatban.

Az egyházmegye korábbi székhelye Nyíregyházán volt (a püspöki székesegyház Hajdúdorogon), ez most Debrecenbe költözik.

A debreceni önkormányzat április végén döntött arról, hogy a Petőfi tér 8. és 9. szám alatti épületeket határozatlan időre, használatra átadja az új érseki központ kialakítására. Így a vasútállomásról induló Piac utca bal oldalán az első két épületben lesznek a metropólia központi irodái, és ide tervezik az új görögkatolikus felsőoktatási kollégiumot és egyéb közfeladatokat ellátó intézményeket - olvasható a Hajdúdorogi Metropólia honlapján. E szerint korábban a Petőfi tér 8. szám alatti klasszicista épületben volt a Hatvani Istvánról elnevezett középiskolai kollégium, a Petőfi tér 9. szám alatt pedig a Debrecen Szálló. Mindkét épület évek óta üresen áll, felújításra és átalakításra szorul.