A kormány átcsoportosította a tavalyi költségvetési maradványt

A múlt év első felében keletkezett költségvetési maradvány nagyságáról, és azok átcsoportosításáról hozott határozatot a kormány - a jogszabály a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.
MTI-Eco, 2014. október 3. péntek, 19:57
Fotó: Napi.hu

A kormány a 2014. június 30-ig a pénzügyileg nem teljesült költségvetési maradványokból, illetve a meghiúsulás miatt kötelezettségvállalással nem terheltté vált költségvetési maradványokból 173 109,8 millió forint visszahagyásáról határozott. Ebből a visszahagyott költségvetési maradványokból 2905,6 millió forint - további intézkedésig - nem használható fel, arra kötelezettséget vállalni nem lehet.

A kormányhatározat ezt követően táblázatban közli azokat a kiemelt előirányzatokat, amelyeknél a maradványokból átcsoportosításokat rendelt el.

A nagyobb pozitív előjelű átcsoportosítás - amikor a kiemelt előirányzat növekedett - körébe tartozik az egyetemek működésének támogatása 2,7 milliárd forinttal. A 2015. évi Milánói Világkiállításon való részvételhez kapcsolódó feladatokra pedig 60 millió forint szerepel a határozatban.

A Sport XXI. Létesítményfejlesztési Program keretében, a PPP konstrukcióban létesült önkormányzati sportlétesítmények kiváltásának támogatására szánt 287 millió forint a költségvetés Miniszterelnökség fejezetének a tartalékába kerül.

A szociális és gyermekvédelmi, gyermekjóléti feladatellátás és irányítás intézményeinek működési kiadásai 253 millió forinttal, a közoktatási célú humánszolgáltatás és kiegészítő támogatás pedig 120 millió forinttal csökken.

A legnagyobb negatív előjelű átcsoportosítás a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának támogatása - mint kiemelt előirányzat - 1 milliárd 992 milliós csökkentése.

HOZZÁSZÓLÁSOK