Az SZFE fenntartója mai döntésével - a  kormány november 25-ei, a veszélyhelyzet idején a felsőoktatást érintő egyes szabályokról szóló rendelete alapján - megerősítette, hogy a továbbra is fennálló rendkívüli helyzetre tekintettel a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei az egyetemen nem állnak fenn. Ezért az SZFE-n az oktatási tevékenység csak 2021. február 1. után folytatható - olvasható az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának péntek esti közleményében.

A rendkívüli helyzettel érintett, 2020 őszi félév nem számít be a hallgatók képzési idejébe. A fenntartó felkéri az intézmény vezetését, hogy intézkedjen a tanév szükség szerinti meghosszabbításáról azzal, hogy az első féléves tárgyak teljesíthetőségét a következő félévek során lehetőség szerint biztosítsák - közölte a kuratórium.

A kormány szerdai rendelete szerint "a veszélyhelyzet ideje alatt közegészségügyi, közbiztonsági okból, természeti csapás vagy a tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül fenyegető, elháríthatatlan helyzet esetén a fenntartó a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben foglalt felelőssége körében - az Oktatási Hivatal tájékoztatása mellett - megállapíthatja, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn vagy nem biztosíthatóak, illetve azok nem ellenőrizhetőek általa. A döntés elleni keresetlevél benyújtásának nincs halasztó hatálya és azonnal végrehajtható.

Diákok: nem áll fenn rendkívüli helyzet

Az SZFE hallgatói a szerdai kormányrendeletre reagálva csütörtökön közölték, hogy közösségük "a rendkívüli helyzet meghatározását értelmezve arra jutott, hogy intézményünkben nem áll fenn sem közegészségügyi-, sem közbiztonsági ok, sem természeti csapás, mely ellehetetlenítené a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítését. A tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül éppen a tanulmányi félév felfüggesztése, közvetve pedig az alapítványi átállás módja fenyegeti - ezen veszélyeket elháríthatónak találjuk, amennyiben az Innovációs- és Technológiai Minisztérium, az alapítói jogok törvényes gyakorlója, az ellenérdekű fenntartóval szemben fellép.

A Hallgatói Önkormányzat, november elején, amikor az illegitim vezetőség megkísérelte az oktatási tevékenység és a tanulmányi félév felfüggesztését, jogorvoslattal élt - a vonatkozó közigazgatási per halasztó hatálya jelen pillanatban is érvényes" - írták a hallgatók, akik csütörtökön még bíztak benne, hogy az SZFE alapítványának kuratóriuma nem él az újonnan kapott kormányzati felhatalmazásával.

Az ombudsman is a hallgatók pártjára állt

Az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos több hétig tartó vizsgálat után csütörtöki jelentésében megállapította, hogy az innovációs miniszter által kinevezett új kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást a Színház-és Filmművészeti Egyetemen. A biztos állásfoglalásában felszólítja a Színház-és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának tagságát arra, hogy feladatukat a törvényben meghatározott módon, a hallgatók alkotmányos jogát betartva lássák el - minderről bővebben itt olvashat. (Veszélyhelyzetben azonban a kormány törvényeket is átírhat rendeletekkel - a szerk.)