A magyar kormány elkötelezett a bankkal kötött februári megállapodás mellett, a pénzintézetnek fontos szerepe lehet a gazdaság finanszírozásában - hangsúlyozta a politikus.

A következő években kiemelten számítunk az EBRD szerepvállalására a gazdasági növekedés erősítésében - fogalmazott Varga. Szavai szerint a bank és a kormány között februárban létrejött megállapodás új fejezetet nyitott a pénzügyi szektor életében.

A felek tárgyaltak a megállapodás végrehajtásáról. Varga szerint az Orbán-kormány továbbra is teljes mértékben elkötelezett a megállapodás betartása mellett. Az Országgyűlés már nyár elején elfogadta a bankadó csökkentéséről szóló törvényt, az Európai Bizottság jelzései alapján pedig a további módosításokat is benyújtotta a kormány. A kabinet a vitás kérdésekben folyamatosan egyeztet a pénzintézetek képviselőivel - emlékeztetett a miniszter.

Betsy Nelson és Varga Mihály tárgyalt az EBRD Magyarországra vonatkozó országstratégiájáról is. A dokumentum a következő 4 évre határozza meg a bank magyarországi aktivitásának irányát. Magyarország számít az EBRD-ra a gazdaságösztönzésben. A kormány szeretné elmélyíteni a kapcsolatait a pénzintézettel, hogy az eddiginél is több beruházást tudjanak finanszírozni.

Az EBRD 1991 óta van jelen Magyarországon, mintegy 2,7 milliárd eurónyi nettó üzleti volumenben helyeztek ki fejlesztési hiteleket. Az elmúlt tizennégy évben 169 projektet írtunk alá, ezek 91 százaléka magánszektorbeli beruházásokat finanszírozott.