BUX
39006

A kormány betiltja a fesztiválokat is?

Van egy újabb kiskapu a vasárnapi zárva tartásban, de ha a korábbi kreatív ötletekre válaszul született kormányzati törvénymódosítókat nézzük, a kabinet következő logikus lépése a fesztiválok, falunapok korlátozása lehet.

Napi.hu, 2015. március 17. kedd, 08:04

"A fesztiválok kulturális események, így a hozzájuk kapcsolódó - kulturális tevékenységet kiszolgáló - kereskedelem a kivételi körbe beletartozik. A fesztiválok ötvöződhetnek vásárral, a törvény ebben az esetben is - saját hatálya alóli - kivételként nevesíti az adott rendezvényt" - idézi a Világgazdaság a Péncentrum.hu kérdésre adott NGM-választ. A lap szerint ezen állásfoglalás alapján több település dönthet majd úgy, hogy akár a teljes területén fesztivált rendez, akár az egész nyári szezonban, így az érintett üzleteknek, standoknak nem kell zárva tartaniuk vasárnap, sőt, alkalmazottat is foglalkoztathatnak.

Ha viszont - tesszük hozzá - a kormány az eddigi logikát követve ezt a kiskaput is be akarja zárni (ahogyan módosítóval reagált az OMV-kutakon nyíló Spar-üzletekre, továbbá a törvény hatálya alá vonná a nagykereskedelmet folytató Metro áruházakat, valamint a világörökségi területekre is kiterjesztené a nyitva tartási tilalmat - mindezekről ma dönt a parlament), ezután a fesztiválokra, falunapokra kell új regulát hoznia.

Arról, hogy milyen büntetési tételekkel és hogyan tervezik a zárva tartási előítások ellenőrzését a fogyasztóvédelmi hatóságok, és hogy az ellenőrök miért dolgozhatnak vasárnap, részletesen itt olvashat.