Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hetilap szerint a szektorban ismét felerősödött a pletyka arról, hogy a magyar állam további nagybankokat szeretne átvenni. A Figyelő úgy tudja, ha valóban van is ilyen szándék, a szóba kerülő célpontok tulajdonosai nem kapkodnak.

A Figyelő e heti száma arról is ír, hogy egy neves fejvadász cég hosszú pozíciólistával járja körbe a kereskedelmi bankok másod-, harmadvonalbeli szakembereit. A megkeresett hitelintézeti dolgozók szinte választhatnak a listáról, annyi a betöltetlen hely. A fejvadász a beszélgetéseken elsősorban nem is a szakmai feladatokra koncentrál, hanem percekig ecseteli a lojalitás fontosságát. Bár a protokoll szerint eleinte nem mondja ki megbízója nevét, de a piac folyamatait ismerő bankárok hamar leveszik, hogy alighanem az államivá vált MKB keres embereket.

Még nem tudják ki vezeti a bankok

Amióta a kormányzat bejelentette, hogy övé az MKB, valódi személyi változások még nem történtek. A pénzintézet egyik vezetője úgy nyilatkozott, hogy "két hét múlva jön az állam, de még nem tudjuk, hogy ki vezeti majd a bankot". Ugyanakkor a Figyelő úgy tudja, hogy különböző munkacsoportokban már zajlik a munka azért, hogy a céldátumként megfogalmazott október 1-jei váltás ne okozzon fennakadást.

A bankban főleg az ügylet előkészítésében is aktív és szabályozó hatóságként is érintett MNB emberei "sertepertélnek" . A figyelő értesülései szerint az MKB-val személyesen Nagy Márton ügyvezető igazgató foglalkozik sokat, de az állami vagyonkezelés révén érintett NFM munkatársai is kapun belül vannak már. Amíg azonban nincs kijelölve az új vezetőség az MKB-nál, addig minden nagyon lassú lesz. Egy nagybankot új pályára állítani olyan, mint a tankerhajót elfordítani - írja a Figyelő.

Az mno.hu szerint is látogatják a bankokat

Az mno.hu korábban arról írt - szintén pénzpiaci pletykákra hivatkozva -, hogy Orbán Viktor kormányfő és Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban informális tárgyalásokon legkevesebb két - devizahitelügyben érintett - banknál igyekezett kipuhatolni, meddig hajlandók elmenni a devizahitelek jövő év első negyedében kezdődő forintosítása során.