BUX

A kormány elköltené a válságadót még decemberben

A kormány megemelné 61 milliárd forinttal az immár 92 milliárd forintos tartalékot az idei költségvetésben, az előre nem látott kiadásokra - mondta Banai Péter helyettes államtitkár a költségvetési bizottságban. Ezzel a kormány zsebpénze soha nem látott 153 milliárd forintos magasságba emelkedhet. Az LMP inkább a hiányt csökkentené a válságadókból.

Papp Zsolt, 2010. november 24. szerda, 11:35

A kormány kezdeményezésre a költségvetési bizottság fideszes többsége újabb 61 milliárd forinttal emelné meg az immár amúgy is rekordmagasságú, 92 milliárd forintos általános tartalékot a 2010-es büdzsében - derült ki a bizottság ülésén előterjesztett 2010-es költségvetési törvénymódosításból. A hatvanegy milliárd forint fedezete a távközlési cégek különadója - mondta Banai Péter helyettes államtitkár. A kormány az elmúlt hetekben már 35 milliárd forinttal megemelte az általános tartalékot a Mol rendkívüli befizetéséből - így a mostani javaslat szerint tartalék mértéke soha nem látott mértékű 153 milliárd forintra emelkedne. Az általános tartalék felhasználásáról a kormány szabadon dönt. A plusz pénzt kormány az árvízkárok rendezésére és a rendőrség plusztámogatására szánja, de ebből rendeznék a be nem fizetett tagdíjakat és egyes költségvetési intézmények „fizetőképességének fenntartását" - vagyis ebből a pénzből konszolidálnák őket. Banai szerint szerint a kormánynak eltökélt célja a feszes államháztartási gazdálkodás és a 3,8 százalékos hiánycél tartása. A tartalék felemelésének nem az a célja, hogy új forrásokat teremtsen a kormány számára, hanem az, hogy a meglévő kötelezettségeit teljesítse.

Két hét marad a költekezésre - hozomraA törvényjavaslatot a parlament december elején fogadhatná el - így a plusz pénz elköltésére két hete marad kormánynak decemberben. Az ügy pikantériája, hogy a különadót csak december huszadikán fizetik az érintett cégek - így a kormány a pénzt már annak tényleges beérkezése előtt elköltheti. A mostani felhatalmazással az Orbán-kormány akkora szabad pénzt kap, mint általában egy évre szokott adni a parlament a kabinetnek.Inkább adósságot kellene csökkenteni

Az LMP szerint a plusz pénzeket az adósságcsökkentésre kellene fordítani - mondta Vágó Gábor. Veres János, MSZP-s képviselő azt kifogásolta, hogy törvényjavaslat indoklása szerint a tartalék emelésére az előző kormány hibás gazdálkodása miatt van szükség - ami szerinte nem igaz. A volt pénzügyminiszter emellett utal Orbán Viktor korábbi nyilatkozataira, amit uniós partnereinek tett - vagyis, hogy a kormánya tartja költségvetési hiányt és szigorú költségvetési politikát folytat. A javaslat elvileg a hiányt nem növeli - ugyanakkor meglehetősen szokatlan, hogy pár hónap alatt 94 milliárd forinttal megemeljék a tartalékot. Az idei költségvetését eredetileg 57 milliárdos tartalékkal fogadták el, de az Orbán-kormány 2011-re is „csak" 90 milliárd forintos tartalékot tervez.