A kormány felhatalmazása nélkül épült a dupla kerítés

Elismerte a Honvédelmi Minisztérium, hogy a kormány felhatalmazása nélkül, azaz törvénytelenül épített dupla kerítést a magyar–szerb határra, írja a Népszabadság. Harangozó Tamás. Az MSZP frakcióvezető-helyettese még augusztus végén fordult írásbeli kérdéssel Hende Csaba akkori honvédelmi miniszterhez. Azt kérdezte, milyen közjogi felhatalmazás alapján fogott hozzá a honvédség a drótakadály építéséhez a szerb határon?
Index.hu, 2015. szeptember 28. hétfő, 14:56
Fotó: Napi.hu

A kormány ugyanis a június 17-i határozatában csak egy négy méter magasságú ideiglenes kerítés előkészítését rendelte el a körülbelül 175 kilométer hosszúságú szerb határszakaszon. A kerítés kivitelezésére négy terv készült. Lázár János is azt mondta: a lehetséges megoldások közül végül a három és fél méter magas fémkerítést választották, amelynek tetején egy csaknem félméteres átmérőjű úgynevezett NATO-drótot terveztek - írja a Népszabadság.

Ezzel szemben először egy a földből alig másfél méterre kiemelkedő NATO-drótból készült akadályt építettek. A Honvédelmi Minisztérium (HM) - immár Simicskó István új miniszter nevében válaszoló - illetékese azt írta: az ideiglenes határzár műszaki paramétereinek véglegesítésre a nemzetbiztonsági kabinet korlátozott terjesztésű, azaz minősített (titkos) döntésének megfelelően került sor.

A nemzetbiztonsági kabinet azonban csak a kormány döntéselőkészítő szerve döntési jogköre nincs, írja a lap. Miután a HM szerint a honvédség csak kivitelező volt, Harangozó Tamás a kérdést most a rendőrségnek is eljuttatta. A belügyminiszternek harminc napja van a válaszadásra.

A Népszabadság megjegyzi: a szlovén határon az oda csütörtökön telepített drótakadályt péntekre elbontották. Az oldalra állított acél mobilkapuk mellett a fűben tekercsekben állt a lebontott gyoda ott, ahol két nappal korábban katonák dolgoztak a felállításán.

HOZZÁSZÓLÁSOK